Amerikanska cookies med tranbär och nötter
Amerikanska cookies med tranbär och nötter
11 ingredienser
45 m
Klassiska amerikanska cookies smaksatta med tranbär, hasselnötter och rostat havre. Ljuvligt gott till kaffet eller att doppa i mjölkglaset!
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
- 150 g hasselnötter
- 60 g havre [1,5 dl]
- 300 g vetemjöl [5 dl]
- 140 g farinsocker [2 dl]
- 120 g strösocker [1,5 dl]
- 4 g vaniljsocker [1 tsk]
- 5 g bikarbonat [1 tsk]
- 2 g salt [0,5 tsk]
- 200 g smör, rumsvarmt
- 55 g ägg [1 st]
- 80 g torkade tranbär
Gör så här
- Sätt ugnen på 190 grader. Rosta hasselnötter i 10 minuter, ta ut och låt svalna. Krossa hasselnötterna med sidan på kniven så de blir grovt krossade.
- Rosta havre till en fin gyllenbrun färg. Sänk värmen på ugnen till 180 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt smöret och börja knåda ihop degen tills smöret är smuligt. Tillsätt sedan ägg och nyp ihop.
- Tillsätt tranbär, krossade hasselnötter och rostade havregryn och blanda ihop väl. Blir degen lös kan du ställa den i kylen i 20 minuter innan du rullar till bollar.
- Dela degen i 25 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg dem glest på plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 -12 minuter, eller tills kakorna har fått lite fin färg.
- Ta ut och låt svalna någon minut på plåten och låt dem sedan svalna helt på galler. Förvara kakorna torrt.