Amaronerisotto med svamp

Amaronerisotto
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Amaronerisotto med svamp

9 ingredienser

Lyxig och krämig risotto med svamp där det italienska rödvinet Amaraone ger såväl smak som färg till rätten.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris (eller avorioris)
  • 2 schalottenlökar
  • 150 g blandad svamp
  • 8 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 2,5 dl rött vin, Amarone
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl parmesanost (riven)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Värm buljongen. Skala och finhacka schalottenlöken. Riv parmesanosten.
  2. Hetta upp en panna med olivoljan. Tillsätt svampen och löken och sänk värmen till medeltemperatur. Låt fräsa i ett par minuter under omrörning, svampen och löken ska bli mjuk utan att få färg.
  3. Häll därefter i riset och rör runt ett 2-3 minuter, tills riset blir lätt transparent. Häll därefter vinet och låt det koka koka in under omrörning. När vätskan börjar ta slut, fyller du på med någon deciliter buljong. Sedan är det bara att fortsätta på det sättet tills vätskan kokat in. Det brukar ta ca 20-25 minuter. Gör detta under ställvis omrörning. Jag vill att riset ska ha lite motstånd kvar men vara genomkokt, när det börjar närma sig slutet av buljongen brukar jag smaka av lite då och då, om risotton inte är helt färdig är det bara att göra lite mer buljong.
  4. När all buljong kokat in, ta risotton från plattan, låt vila någon minut och rör sedan ned parmesanen, smaka av och salt och peppar vid behov.

Fredrik tipsar om dryck till risotton

Il Capolavoro Appassimento Rosso 2021 Nr 58643
Ca' Montini Amarone Organic 2018 Nr 12363
Casteloro Valpolicella Ripasso Organic 2018 Nr 52568