Amarettoparfait med nötkrokant

Amarettoparfait med nötkrokant
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Amarettoparfait med nötkrokant

13 ingredienser

Den här desserten har en ovanlig och lite lyxig form. Den får du genom att göra strutar av overheadfilm där parfaitsmeten får frysa till strutform.

Ingredienser

portioner
  • 4 äggulor
  • 5 msk strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk amarettolikör

Nötkrokant:

  • 0,75 dl sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl blandade nötkärnor
  • 0,75 dl flytande margarin
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kaffegrädde
  • 0,75 tsk bakpulver

Till servering:

  • 4 rån
  • hallonsås

Gör så här

  1. Nötkrokant: Sätt ugnen på 180°. Mal nötterna eller hacka dem fint. Blanda sirap, socker, nötter, margarin, vetemjöl, grädde och bakpulver. Bre ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter. Ta loss krokanten från bakplåtspapperet. Hacka den.
  2. Gör 6 strutar av overheadfilm som tejpas ihop. Ställ dem i glas så att de står stadigt och får plats i frysen. Vispa ägggulorna och sockret tjockt och pösigt. Vispa grädden och blanda med äggsmeten. Tillsätt amaretton och krokanten. Fyll strutarna med smeten och frys in.
  3. Ta fram strutarna ur frysen ca 15 minuter före servering. Ta bort plastfilmen från glasskonerna och ställ dem på assietter. Dekorera med rån och hallonsås.