Alva Odelbrinks havtornsbullar

Alva Odelbrinks havtornsbullar ny

Alva Odelbrinks havtornsbullar

17 ingredienser

2 h

Nybakade bullar med havtornsfyllning blir extra festligt och gott.

Ingredienser

portioner sats

Bulldeg

  • 400 g vatten [4 dl]
  • 100 g standardmjölk [1 dl]
  • 1150 g vetemjöl [1,80 l]
  • 200 g smör
  • 200 g strösocker [2 dl]
  • 10 g salt [1,5 tsk]
  • 20 g kardemummakärnor, stött
  • 1 ägg
  • 60 g jäst (ej för söta degar)
  • ägg, uppvispat (till pensling)

Havtornsmarmelad

  • 300 g havtornspuré
  • 70 g strösocker
  • 8 g pektin
  • 116 g glykos
  • 116 strösocker
  • 116 g strösocker
  • 5,4 g citronsyra

Gör så här

Bulldeg

  1. Blanda ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter tills degen är elastisk.
  2. Täck över degen och låt den vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
  3. Kavla ut degen så att den är ca 0,5 cm tjock. Skär remsor av degen som du formar till bullar.
  4. Låt bullarna jäsa under duk i ca 1-2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och fyll med havtornsmarmelad (se recept längre ner).
  7. Baka bullarna i ugnen ca 10-12 minuter till de är gyllenbruna.
  8. Njut av bullarna med ett glas mjölk!

Havtornsmarmelad

  1. Värm purén till ca 50 grader.
  2. Blanda i 70 g socker och pektin under omrörning.
  3. Låt blandningen koka upp och tillsätt sedan uppvärmd glykos.
  4. Låt koka upp igen och tillsätt 116 g strösocker.
  5. Låt koka upp på nytt och tillsätt den sista mängden strösocker.
  6. Låt koka upp, ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsyra.
  7. Häll upp den färdiga marmeladen i en skål och låt svalna.
  8. Mixa den kalla marmeladen slät med en stavmixer.
  9. Häll marmeladen i en spritspåse och fyll bullarna innan gräddning.

Tips! Blanda en tredjedel av den färdiga bulldegen med lika delar rödbetspulver och vatten. Lägg den röda degen på den resterande degen för att få fler färger på bullen.