Alla deltagare i Hela Sverige bakar 2017

Det här är de 14 bakfantasterna som gör upp om den ärofyllda titeln Sveriges bästa hemmabagare 2017. Få reda på varför de sökte till Hela Sverige bakar, vilken smakkombination som är favoriten och vilka redskap de absolut inte klarar sig utan i köket!
Andréa Brändström, 29 år från Jönköping

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Det var mina systrar och min svåger som anmälde mig till programmet, och jag är dem evigt tacksam för jag hade aldrig kommit på att söka själv!

Vilket är ditt favoritbakverk? Tårtor!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Bästa kombinationen är utan tvekan jordgubbar, fläder och champagne.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Min köksassistent!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Fokuserad, noggrann och glad

Vem är din förebild inom bakning? Min första förebild inom bakningen var min mormor. På senare tid har Roy Fares varit min stora idol och nu är jag extremt imponerad och inspireras av Caroline Khoo @nectarandstone

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Jag skulle vara en fint dekorerad, färggrann tårta toppad med blommor och macarons. Fylld med söt vit chokladmousse, syrlig passionsfruktscurd och en riktigt len marängsmörkräm runt om. För att det är mitt absolut favoritbakverk att äta och baka och för att innehållet speglar mig; lite söt, sur ibland men mest mjuk och glad!

Följ Andréa på instagram: @andreabrandstrom

Andreas Hjert, 38 år från Älvängen

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Det var en vän som tipsade HSB om att jag hade ett stort bakintresse, vilket resulterade i att de tog kontakt med mig och ställde frågan om jag ville skicka in en ansökan till tävlingen. Så på den vägen är det!

Vilket är ditt favoritbakverk? Min absoluta favorit är mascarponecheesecake med vit choklad och kolatäcke.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Det måste vara rabarber och jordgubbar i en kompott.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? En bra elvisp är ett måste!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Fokuserad, lugn, målinriktad.

Vem är din förebild inom bakning? Jan Hedh

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Då skulle jag vara en Sarah Bernhardt-bakelse, hård på utsidan och mjuk och len på insidan.

Följ Andreas på instagram: @andreashjert

Bradley Peter, 27 år från Göteborg

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Det var en kompis på jobbet som tvingade mig att söka till programmet. Jag tänkte att det kunde vara en bra utmaning (båda inom bakning och med språket) men trodde aldrig i livet att jag skulle va med!

Vilket är ditt favoritbakverk? Det är semlor, jag åt nästan 20 stycken i år (alla tror att jag är galen!)

Vilken är den bästa smakkombinationen? Jag älskar mörk choklad och hallon eller apelsin som smakkombination - använder den typ nästan varje vecka, haha!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Redskapet jag använder mest måste vara min snurrplatta som behövs när man dekorerar tårtor osv. Det gör allt så mycket lättare!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Organiserad, avslappnad och hungrig!

Vem är din förebild inom bakning? Min förebild inom bakning är absolut min pappa. Han jobbade på ett bageri när jag var barn och lärde mig att baka och njuta av att dela bakverk med folk. Heston Blumenthal är också en förebild inom bakning pga hans användning av kemi/vetenskap (det kallas för Molecular Gastronomy).

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En prinsesstårta! Inte bara för att jag är en prinsessa, haha, men nästan alla blir glada när de ser en sån tårta. Det är ju oftast vid glada tillfällen när man äter prinsesstårta, och jag vill sprida lite glädje. Söt på utsidan och insidan :)

Följ Bradley på instagram: @bradleypeter


Carina Svensson, 50 år från Kungsbacka

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? För att så många önskat jag gjorde det! För att överraska och utmana mig själv. Och självklart för att jag ÄLSKAR ATT BAKA!

Vilket är ditt favoritbakverk? Bakelser i en salig blandning!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Polka, mint och vanilj. Så tråkigt val, haha!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Min köksmixer, och den har precis gått sönder!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Smetgalen, förväntansfull, perfektionist

Vem är din förebild inom bakning? Min fullständigt fantastiska, underbara, sen långt tillbaka bortgångna mormor Anna!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Jag skulle aldrig bara kunna vara ETT bakverk!! Hela jag är en stor tårtbuffé!!!
Vill ha lite av varje för att jag är mycket av ALLT!!

Följ Carina på instagram: @sagasaga67


David Sandberg, 24 år från Göteborg

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Det var en kollega som skickade in en intresseanmälan åt mig. Har fått påtryckningar från vänner tidigare att söka och i år fick jag den sista knuff jag behövde för att söka!

Vilket är ditt favoritbakverk? En riktigt bra kladdkaka är inte att underskatta!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Choklad och choklad, toppat med lite choklad!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Min Kitchen Aid!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Dans, glädje och harmoni!

Vem är din förebild inom bakning? Har ingen direkt förebild men följer Bakamedfrida på instagram och även hennes blogg och jag tycker hon är helt fantastisk och väldigt inspirerande!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Jag skulle vara en cheesecake med citron och hallonswirl! Varför? Jag är en hopplös romantiker och därmed väldigt "cheesy"! Sen är jag även mitt i allt detta en färgglad person och en frisk fläkt!

Följ David på instagram: @bakameddavid


​Fredrik Britz, 26 år från Stockholm

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag och min familj hade skämtat lite om att jag skulle söka. Jag hade börjat baka "på riktigt" ungefär ett halvår tidigare i samband med att jag mådde psykiskt dåligt. Bakningen blev en del av terapin för mig. I princip sista ansökningsdagen slängde jag iväg en ansökan på ren vist eller förlust. Resten är som man säger historia. I samband med min ansökan till HSB hade jag precis börjat må bättre och jag sökte för att jag ville utmana mig själv och se om jag kunde klara av pressen. Min dröm är att arbeta med innovation och skapande inom bakning, mat och dryck. HSB tror jag kommer hjälpa mig mot det målet!

Vilket är ditt favoritbakverk? En riktigt bra chokladtryffel i sällskap med en espresso och cognac!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Jag älskar kombinationer som överraskar mottagaren. Min favorit är citrongräs, limeblad, farinsocker och kokos.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Slickepott, ballongvisp, en rejäl bunke, skärbräda och kniv.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Innovativ, rörig, glad.

Vem är din förebild inom bakning? Min moster Cecilia. Hon har spenderat mycket tid i köket med mig och min syster och
skapade mitt första intresse kring bakning. Utan henne hade jag aldrig börjat baka!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En intensiv brownie smaksatt med rödvin och kolaknäck på toppen. Det är så jag skulle beskriva mig själv, intensiv, oväntat och samtidigt fragil.

Följ Fredrik på instagram: @britzfood


​Hana Chatila, 27 år från Örebro

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag sökte till HSB för jag har funnit så mycket frid och lycka i bakning och hoppas kunna inspirera andra att hitta sin terapi och glädje i bakning. Om inte i bakning, i alla fall kunna inspirera andra till att hitta inspiration i det de finner glädje i. Även om jag inte bakat länge har det nu blivit en dröm att få ge ut min egna bakbok, det finns på min bucket list!

Vilket är ditt favoritbakverk? Min pappas knefe. Knefe är Mellanösterns svar på cheesecake. Allt pappa bakar gör han med så mycket kärlek men hans knefe är magisk!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Dulche de leche, choklad och lakrits! Massa lakrits! Och något syrligt till såsom hallon eller passionsfrukt, vilken svår fråga. Finns ju så mycket gott!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Visp!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Lycklig. Kreativ. Stökig (organiserat kaos tycker jag men inte maken:))

Vem är din förebild inom bakning? Mina föräldrar!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Vaniljhjärtan, för jag har så mycket kärlek att ge och sprida!

Följ Hana på instagram: @sweets.byhana


​Jennie Everman Thuresson, 40 år från Stockholm

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag har människor nära mig som pushat mig till att söka. Jag har inte haft något behov av att synas och baka i tv eller tävla för den delen. Att skapa och använda händerna är som balsam för själen. Det är viktigt för mig att förmedla glädje och hopp. Att vi alla har möjlighet att göra val i våra liv, i vardagen hela tiden. Jag har valt glädjen och tacksamheten i mitt liv. Att vara med i HSB är helt klart en ren glädjemanifestation för mig och en hyllning till livet!

Vilket är ditt favoritbakverk? Jag älskar småkakor och bullar

Vilken är den bästa smakkombinationen? Mandel och citron

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Citronpress och rivjärn

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Passionerad, kreativ och full av glädje!

Vem är din förebild inom bakning? Mormor och alla andra damer av den äldre generationen som tog vara på alla råvaror och bakade utifrån det som fanns tillgängligt. Är också barnsligt förtjust i veckotidningar och deras vardagliga härliga recept :)

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Det första jag tänker på är mazarin. En tantig klassisk kondisbit som kan verka alldaglig och tråkig, men som har så mycket att erbjuda i konsistens, smak och utseende. Jag älskar den frasiga mördegen, det mjuka på insidan och glansen uppe på :)

 Följ Jennie på instagram: @jennieeverman


​Johanna Bergström, 26 år från Sala

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag sökte lite på skoj en tråkig måndagseftermiddag! Min inställning var lite, ja men varför inte! Tänkte att det skulle vara lite roligt att se hur långt jag skulle lyckas ta mig. Hela tiden tänkte jag att det blir nog ingenting av detta, men så fel jag hade.

Vilket är ditt favoritbakverk? Det är citronmarängpaj!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Bästa smakkombination är såklart sött och syrligt tillsammans, bär eller citrusfrukt och söt maräng, bäst! Tycker inte om när det blir enbart sött, det behövs något som bryter av.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Det skulle nog vara elvispen, eller kanske min stavmixer som har visptillbehör.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Stökig, perfektionist, intensiv

Vem är din förebild inom bakning? Jan Hedh

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Då skulle jag nog vara en citronmarängpaj, lite söt, lite syrlig och blek som en maräng! Haha!

Följ Johanna på instagram: @johannaskok​Johanna Strand, 37 år från Tibro

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? För att jag älskar att baka och göra människor glada med mina bakverk. Jag ville att andra skulle få upp ögonen för mig och min bakning, så kanske nya dörrar skulle öppnas för att göra detta på heltid.

Vilket är ditt favoritbakverk? Tårtor och bakelser

Vilken är den bästa smakkombinationen? Sött och syrligt

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Mina händer och min köksmaskin "Sven"

Välj fyra ord som beskriver dig i köket? Noggrann, skapande, fantasifull och lite galen

Vem är din förebild inom bakning? Mormor och farmor!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Då skulle jag vara en tjusig tårta med massa glitter och dekor, det representerar mig som person.

Följ Johanna på instagram: @jussiycake


​Marcus Österström, 26 år från Umeå

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Uppenbarligen för att jag älskar att baka, haha! Nä men det var lite av ett infall... jag ville utmana mig själv och söka äventyr, men passa på att uppmärksamma bakverkens bakgrund och historia. Tyvärr har många glömt eller helt enkelt missat de häftiga berättelser som finns kring ingredienser och bakverk!

Vilket är ditt favoritbakverk? Hm... vore lite som att försöka välja vem man älskar mest av sina barn (tur att jag inte har barn). Jag säger zuleikatårta.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Kan inte säga vad som är "den bästa", men det blir bra med kontraster. Sött och salt, surt och sött... Klassiskt, men värt att tänka på även då man experimenterar med nya smaker.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Diskmaskinen!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Omtänksam (för jag bakar bäst då jag bakar för någon). Bestämd (det är jag som bakar!). Avslappnad (blir det fel så är det inte hela världen).

Vem är din förebild inom bakning? Nigella Lawson har jag älskat från första stund. Den glädje och passion hon uttrycker för matlagning och bakning är nära på oöverträffad! Nigellas avslappnade inställning och okonstlade recept tilltalar mig starkt.

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Oj! Hmm...bakverk har nog inte personligheter, så det är svårt att identifiera sig med något. Men jag säger "Ryssar". De är smördegskammar med en mandelfyllning. Valet föll på "Ryssar", för det knyter an till min namne farfars farfars farfar som kallades "Ryss-Lasse" efter en intressant bragd under Finska Kriget som bland annat involverar spöken och stövlar...

Följ Marcus på instagram: @magiskamarcus


Monica Björn, 42 år från Sköllersta

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag älskar att baka och jag älskar verkligen att tävla. Och att få tävla i bakning är ju för mig givet! Sedan har det antagligen med någon form av bekräftelsebehov att göra. Att det är en tävling som sänds på TV lockat ju lite extra såklart. Jag hade sökt 2 gånger tidigare och gått till slutcasting. Så när jag kom vidare till programmet efter min 3:e slutcasting trodde jag inte det var sant!

Vilket är ditt favoritbakverk? Jag älskar det mesta men bullar funkar alltid! Annars är det ju så svårt att välja. Det finns ju så mycket gott. Och jag är en periodare och äter mig mätt på de bakverk jag får dille på i perioder. Men om jag står på ett konditori och det finns Apfelstrudel så är det min absoluta val alla gånger.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Kola och salt, lakrits och hallon, citron och blåbär, vanilj och lime, choklad och hasselnötter, päron och ingefära, choklad och mango... det finns ju oändliga smakkombination så jag kan inte välja.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Slickepotten

Välj två ord som beskriver dig i köket? Glad och impulsiv

Vem är din förebild inom bakning? En kombination av flera och det ändrar sig över tiden. Men jag minns ju när Johan började baka i TV, lika så Leila, Roy Fares, Sébastien med flera. Men min förebild är nog mig själv som ung. Då var jag mer spontan och kravlös. Och det var mer experimenterande i köket. Idag finns ju allt färdigförklartat på Youtube...

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En prinsesstårta med saltlakrits och citron för den är gul och svart, och salt, sur och söt!

Följ Monica på instagram: @dreams_and_baking


​Nathalie Wästgård, 33 år från Stockholm

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag har inte haft en tanke på att söka till ett tv-program, men när min familj anmälde mig till programmet och jag gick vidare i processen så ville jag ta chansen att få uppleva något nytt i vardagen.

Vilket är ditt favoritbakverk? Min bavaroise-tårta som är smaksatt med olika lager av choklad (mörk, ljus och vit)

Vilken är den bästa smakkombinationen? Choklad och hallon!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Slickepott, termometer och min kitchen aid.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Lugn, strukturerad och nyfiken.

Vem är din förebild inom bakning? Dorotea Malmegård

Följ Nathalie på instagram: @MrsThindra

Veronika Dahl, 33 år från Älmhult

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag sökte för att jag ville lära mig mer, ge mig själv en stor utmaning och träffa människor som också älskar att baka!

Vilket är ditt favoritbakverk? Gnistrande praliner eller ett långjäst knaprigt bröd, jag kan nog inte välja!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Kombinationen av choklad och rostade nötter är svårt att slå! Till det älskar jag något syrligt, typ havtorn, passionsfrukt eller hallon.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Min köksvåg!!!

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Planerad, effektiv och glad!

Vem är din förebild inom bakning? My Feldt är så grym! Vilken kvinna! Hon är passionerad, vågar satsa på sina drömmar, utmanar sig själv, talar rätt ut från hjärtat, är mån om de råvaror som används och så har hon har världens finaste lilla bageri där man kan titta på medans de bakar! Skulle vara drömmen att få lära sig mer av My!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En rosa glittrande minitårta med massa choklad och syrliga hallon i!

Följ Veronica på instagram: @13e_bagaren