All of me - Prinsesstårta med havtorn

Foto: TV4
All of me - Prinsesstårta med havtorn
26 ingredienser
2 h
Prinsesstårta 2.0 med hemgjord marsipan, smörkräm, vaniljkräm och havtornsylt. En riktigt lyxig variant av den klassiska favorittårtan.
Ingredienser
Tårtbotten
- 220 g ägg
- 142 g strösocker
- 50 g vetemjöl
- 56 g potatismjöl
- 7 g bakpulver
- 2 g vaniljpulver
Snabb marsipan
- 300 g mandelmjöl (av god kvalitet)
- 270 g florsocker
- 120 g glykos
- 30 g vatten
- Grönsakspulver - rödbetspulver, blå spirulinapulver eller spenatpulver
Vaniljkräm
- 1 g vaniljpulver
- 50 g rörsocker
- 150 g mjölk, 3%
- 100 g vispgrädde
- 60 g äggula
- 17 g majsstärkelse
- 12 g smör
Havtornssylt
- 250 g havtorn
- 160 g strösocker
- 0,5 citron, saft och zest
- 1 g vaniljpulver
Smörkräm
- 100 g smör, rumsvarmt
- 40 g florsocker
- 20 g vatten, kokhett
- 5 g vaniljsocker
Dekor
- 300 g vispgrädde
Gör så här
Tårtbotten
- Sätt på ugnen, 175 grader, över- och undervärme.
- Vispa ägg och socker riktigt poröst.
- Blanda under tiden alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvispet.
- Fodra en fyrkantig form, 15x15cm, med bakplåtspapper och häll upp smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 20-22 minuter, tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna.
Snabb marsipan
- Häll alla ingredienser i en matberedare och kör på högsta hastighets tills marsipanen blir mjuk och följsam. Färga med grönsakspulver genom att arbeta in pulvret i marsipanen, gärna i matberedaren. Låt vila i kyl.
- OBS! Passa så att matberedaren inte blir överhettad!
Vaniljkräm
- Koka upp vaniljpulver, rårörsocker, mjölk och grädde.
- Vispa samman äggula och majsstärkelse i en annan bunke. Häll över mjölkblandningen till äggvispet under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka i kastrullen och låt koka upp på nytt.
- Koka på medelvärme i några minuter tills krämen tjocknar, var noga med att röra konstant. Låt smöret smälta ner i krämen och rör om tills det går ihop. Sila vaniljkrämen och låt svalna.
Havtornssylt
- Koka upp havtorn och mixa snabbt ihop bären något med en stavmixer direkt i kastrullen. Blanda i resterade ingredienser och koka ca 10 minuter. Ställ i kyl för att svalna.
Smörkräm
- Vispa smör riktigt luftigt, ca 5 minuter. Tillsätt florsocker och vispa någon minut till. Häll i vatten och vaniljsocker och vispa tills smörkrämen är len och luftig.
Montering
- Dela tårtbottnen i 3 delar. Spritsa en mur med smörkräm ytterst på två av bottnarna. Fyll den första bottnen med vaniljkräm.
- Lägg på den andra bottnen med smörkrämsmur och fyll upp med havtornssylt.
- Lägg på den sista bottnen och ställ i kyl ca 10 minuter för att smörkrämen ska stelna och göra tårtan stabil. Vispa grädden och spackla runt tårtan. Ställ åter in i kyl.
- Kavla ut marsipanen och täck tårtan som ett lock eller tryck ut rundlar och sätt runt tårtan. Dekorera med marsipanros, sylt och spritsad vaniljkräm samt smörkräm efter behag.