Grönsakspulver - rödbetspulver, blå spirulinapulver eller spenatpulver
Vaniljkräm
1 g vaniljpulver
50 g rörsocker
150 g mjölk, 3%
100 g vispgrädde
60 g äggula
17 g majsstärkelse
12 g smör
Havtornssylt
250 g havtorn
160 g strösocker
0,5 citron, saft och zest
1 g vaniljpulver
Smörkräm
100 g smör, rumsvarmt
40 g florsocker
20 g vatten, kokhett
5 g vaniljsocker
Dekor
300 g vispgrädde
Gör så här
Tårtbotten
Sätt på ugnen, 175 grader, över- och undervärme.
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Blanda under tiden alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvispet.
Fodra en fyrkantig form, 15x15cm, med bakplåtspapper och häll upp smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 20-22 minuter, tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna.
Snabb marsipan
Häll alla ingredienser i en matberedare och kör på högsta hastighets tills marsipanen blir mjuk och följsam. Färga med grönsakspulver genom att arbeta in pulvret i marsipanen, gärna i matberedaren. Låt vila i kyl.
OBS! Passa så att matberedaren inte blir överhettad!
Vaniljkräm
Koka upp vaniljpulver, rårörsocker, mjölk och grädde.
Vispa samman äggula och majsstärkelse i en annan bunke. Häll över mjölkblandningen till äggvispet under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka i kastrullen och låt koka upp på nytt.
Koka på medelvärme i några minuter tills krämen tjocknar, var noga med att röra konstant. Låt smöret smälta ner i krämen och rör om tills det går ihop. Sila vaniljkrämen och låt svalna.
Havtornssylt
Koka upp havtorn och mixa snabbt ihop bären något med en stavmixer direkt i kastrullen. Blanda i resterade ingredienser och koka ca 10 minuter. Ställ i kyl för att svalna.
Smörkräm
Vispa smör riktigt luftigt, ca 5 minuter. Tillsätt florsocker och vispa någon minut till. Häll i vatten och vaniljsocker och vispa tills smörkrämen är len och luftig.
Montering
Dela tårtbottnen i 3 delar. Spritsa en mur med smörkräm ytterst på två av bottnarna. Fyll den första bottnen med vaniljkräm.
Lägg på den andra bottnen med smörkrämsmur och fyll upp med havtornssylt.
Lägg på den sista bottnen och ställ i kyl ca 10 minuter för att smörkrämen ska stelna och göra tårtan stabil. Vispa grädden och spackla runt tårtan. Ställ åter in i kyl.
Kavla ut marsipanen och täck tårtan som ett lock eller tryck ut rundlar och sätt runt tårtan. Dekorera med marsipanros, sylt och spritsad vaniljkräm samt smörkräm efter behag.