Alice goda dessertgröt

Alice goda dessertgröt

Alice goda dessertgröt

12 ingredienser

30 min

Alice Ljungberg tävlade i gröt-VM i Skottland 2022. Här har hon komponerat en ljuvlig dessertgröt med kondenserad mjölk och bär.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl havrekross (Blötlägg havrekrossen 12 timmar innan)
  • 4-5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 dl kondenserad mjölk

Topping

  • farinsocker
  • blåbär
  • hallon
  • hjortronsylt (Utan kärnor)
  • ätbara blommor (Kryddtagets och ringblommor)
  • vaniljpulver, (Hetta upp vaniljpulvret i en torr stekpanna innan servering)
  • vit choklad
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Koka upp gröten bestående av havrekross och vatten i ca 20 minuter.
  2. Sänk värmen och häll i 1 deciliter kondenserad mjölk. Fortsätt koka gröten på svag värme ytligare 5 minuter.
  3. Tillsätt 1 krm salt.
  4. Lägg upp gröten i serveringsfat.
  5. Strö över ett tunt lager med farinsocker och bränn av med en brännare och hetta upp vaniljpulvret i en torr stekpanna innan servering.
  6. Toppa dessertgröten med blåbär, hallon, hjortronsylt, ätbara blommor, citronmeliss och strö till sist över riven vit choklad och vaniljpulver innan servering.