Älggryta på utekök
Älggryta på utekök
11 ingredienser
45 min
Lättlagad och krämig gryta på viltkött anpassad för att lagas ute i det fria.
Ingredienser
- 500 g älgbiff (ryggbiff av älg)
- 250 g pasta
- 2 dl blandad svamp
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk torkad timjan
- 2 dl vatten
- 2 msk lingon
- 1 köttbuljongtärning
- salt
- peppar
Gör så här
- Hacka lök och vitlök och fräs i en större gryta på ditt utekök. Ställ åt sidan.
- Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs svampen på hög värme i smör tills den fått fin färg. Häll ner i grytan med löken. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter.
- Bryt ner pastan i mindre bitar i grytan och ställ grytan åt sidan med ett isolerande lock, så att pastan börjar tillagas.
- Skär köttet i munstora bitar. Fräs i brynt smör i utekökets stekpanna. Köttet ska ha fin färg men behöver inte vara genomstekt.
- Värm på nytt upp grytan på uteköket och låt pastan bli precis färdigkokt.
- Tillsätt köttet på slutet. Häll lite vatten i stekpannan där du stekt kött och svamp och häll ner stekskyn i grytan. Smaka av med salt och peppar och ev. lite socker.
- Strö lite lingon över grytan vid servering.