Älggryta på utekök

Älggryta på utekök
Foto: TV4
Camilla Wahlman
Camilla Wahlman

Älggryta på utekök

Av: Camilla Wahlman

Från: Efter stängning

11 ingredienser

45 min

Lättlagad och krämig gryta på viltkött anpassad för att lagas ute i det fria.

Ingredienser

portioner
  • 500 g älgbiff (ryggbiff av älg)
  • 250 g pasta
  • 2 dl blandad svamp
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl vatten
  • 2 msk lingon
  • 1 köttbuljongtärning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök och fräs i en större gryta på ditt utekök. Ställ åt sidan.
  2. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs svampen på hög värme i smör tills den fått fin färg. Häll ner i grytan med löken. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter.
  3. Bryt ner pastan i mindre bitar i grytan och ställ grytan åt sidan med ett isolerande lock, så att pastan börjar tillagas.
  4. Skär köttet i munstora bitar. Fräs i brynt smör i utekökets stekpanna. Köttet ska ha fin färg men behöver inte vara genomstekt.
  5. Värm på nytt upp grytan på uteköket och låt pastan bli precis färdigkokt.
  6. Tillsätt köttet på slutet. Häll lite vatten i stekpannan där du stekt kött och svamp och häll ner stekskyn i grytan. Smaka av med salt och peppar och ev. lite socker.
  7. Strö lite lingon över grytan vid servering.