Ålandspannkaka med äppelcurd, bränd grädde och kolaflarn

Foto: TV4
Ålandspannkaka med äppelcurd, bränd grädde och kolaflarn
23 ingredienser
Efterrät med pudding på mannagryn serverad med variation på äpple, bränd grädde och ett knäckiga kolaflarnssmulor.
Ingredienser
Ålandspannkaka
- 1 l mjölk
- 1,5 dl mannagryn
- 1 dl vetemjöl
- 2 tsk malen kardemumma
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- 50 g smör
Äppelcurd
- 500 g äpple, i bitar
- 1 citron
- 1-2 msk vatten
- 3-4 cm färsk ingefära
- 2 dl strösocker
- 70 g smör
- 1 ägg, uppvispat
Bränd grädde
- 5 dl vispgrädde
Smörstekta äpplen
- 2 äpplen
- 25 g smör
- 1 tsk malen kardemumma
- 0,5 citron
Knäckflarn
- 25 g smör
- 25 g mörk sirap
- 25 g farinsocker
- 25 g vetemjöl
Gör så här
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- koka upp mjölk och salt i en kastrull, gå sedan i med mannagryn och koka ihop under omrörning i ca 4-5 min. Konsistensen ska vara ganska lös likt filmjölk. Korrigera med mer mjölk om den blir för stabbig. Kyl ned gröten.
- Vispa ägg och socker lätt i en bunke, blanda ihop mjöl och mortlad kardemumma i en annan bunke.
- Ta fram den kalla grötsmeten och gå i med äggblandningen och sist mjölblandningen.
- Häll i smeten i en smörad ugnsform och sockra ytan tunt. Hyvla på smöret med en osthyvel.
- Pannkakan ska få gyllenbrun färg och stelna, ta ut efter ca 35-40 min.
- Låt svalna innan servering.
Äppelcurd
- Skala och kärna ur och skär äpple i bitar. Skala och skär ingefära i bitar.
- Koka ihop äpplen, ingefära och citronsaft tills att det bildats en mos.
- Mixa moset och sila, låt det svalna.
- Tillsätt sedan socker, smör och uppvispat ägg under omrörning.
- Värm försiktigt curden, den ska sjuda inte koka, vispa hela tiden tills att den tjocknar.
- Sila igen. Förvara curden kall.
Bränd grädde
- Häll ut 3 dl grädde i en ugnsform
- Baka grädden i ugnen på 200 grader i ca 20-30 min, rör om varje gång du ser att grädden är bränd. Detta gör du flera gånger.
- När grädden har börjat tjockna och fått lite klumpar, ta ut ur ugn. Häll upp 2 dl vanlig grädde och vispa lätt, häll sedan i den brända grädden och vispa ihop dessa två.
Smörstekta äpplen
- Dela, kärna ur och skär äpplet i fina tärningar. Stek i smör, flingsalt, citronsaft och kardemumma.
Knäckflarn
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ihop snabbt. Häll ut smet på bakplåtspapper och grädda i 175 grader ca 10 min. Ta ut och låt svalna, krossa knäckflarnet till smulor.