Ålandspannkaka med äppelcurd, bränd grädde och kolaflarn

Ålandspannkaka med äppelcurd, bränd grädde och kolaflarn
Foto: TV4

Ålandspannkaka med äppelcurd, bränd grädde och kolaflarn

23 ingredienser

Efterrät med pudding på mannagryn serverad med variation på äpple, bränd grädde och ett knäckiga kolaflarnssmulor.

Ingredienser

Ålandspannkaka

  • 1 l mjölk
  • 1,5 dl mannagryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör

Äppelcurd

  • 500 g äpple, i bitar
  • 1 citron
  • 1-2 msk vatten
  • 3-4 cm färsk ingefära
  • 2 dl strösocker
  • 70 g smör
  • 1 ägg, uppvispat

Bränd grädde

  • 5 dl vispgrädde

Smörstekta äpplen

  • 2 äpplen
  • 25 g smör
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 citron

Knäckflarn

  • 25 g smör
  • 25 g mörk sirap
  • 25 g farinsocker
  • 25 g vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. koka upp mjölk och salt i en kastrull, gå sedan i med mannagryn och koka ihop under omrörning i ca 4-5 min. Konsistensen ska vara ganska lös likt filmjölk. Korrigera med mer mjölk om den blir för stabbig. Kyl ned gröten.
  3. Vispa ägg och socker lätt i en bunke, blanda ihop mjöl och mortlad kardemumma i en annan bunke.
  4. Ta fram den kalla grötsmeten och gå i med äggblandningen och sist mjölblandningen.
  5. Häll i smeten i en smörad ugnsform och sockra ytan tunt. Hyvla på smöret med en osthyvel.
  6. Pannkakan ska få gyllenbrun färg och stelna, ta ut efter ca 35-40 min.
  7. Låt svalna innan servering.

Äppelcurd

  1. Skala och kärna ur och skär äpple i bitar. Skala och skär ingefära i bitar.
  2. Koka ihop äpplen, ingefära och citronsaft tills att det bildats en mos.
  3. Mixa moset och sila, låt det svalna.
  4. Tillsätt sedan socker, smör och uppvispat ägg under omrörning.
  5. Värm försiktigt curden, den ska sjuda inte koka, vispa hela tiden tills att den tjocknar.
  6. Sila igen. Förvara curden kall.

Bränd grädde

  1. Häll ut 3 dl grädde i en ugnsform
  2. Baka grädden i ugnen på 200 grader i ca 20-30 min, rör om varje gång du ser att grädden är bränd. Detta gör du flera gånger.
  3. När grädden har börjat tjockna och fått lite klumpar, ta ut ur ugn. Häll upp 2 dl vanlig grädde och vispa lätt, häll sedan i den brända grädden och vispa ihop dessa två.

Smörstekta äpplen

  1. Dela, kärna ur och skär äpplet i fina tärningar. Stek i smör, flingsalt, citronsaft och kardemumma.

Knäckflarn

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ihop snabbt. Häll ut smet på bakplåtspapper och grädda i 175 grader ca 10 min. Ta ut och låt svalna, krossa knäckflarnet till smulor.