Äkta österrikisk apfelstrudel

Birgitta RasmussonRickard Söderberg

Äkta österrikisk apfelstrudel

12 ingredienser

1 h

Apfelstrudel är en typisk österrikisk delikatess. Smarrigast är den när den är dagsfärsk och när den är bakad med syrliga äpplen.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 4 dl vetemjöl [250 g]
  • 1 krm salt
  • 20 g smör eller 2 msk matolja
  • 1,25 dl vatten

Fyllning

  • 1 kg syrligt äpple
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl ströbröd
  • 75 g pekannötter (eller andra nötter)
  • 75 g smör, smält
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, salt, vatten och smör till en smidig deg, gärna med händerna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala äpplen och avlägsna kärnhusen. Skiva dem tunt. Blanda bitarna i en skål med socker, kanel, russin, ströbröd och hackade nötter. Prova att hälla i någon matsked rom i äppelblandningen om du vill ha en lite pikantare smak.
  4. Kavla ut degen på en linneduk eller på en omjölad köksbänk. Kavla ut till en mycket tunn deg, cirka 40 x 45 cm.
  5. Pensla ovansidan med smält smör. Bred ut fyllningen på den ena långsidan och rulla ihop en bit i taget till en rulle.
  6. Pensla rullen med smör varefter du rullar ihop den. Slut ihop båda ändarna och lyft över rullen på en plåt med bakpapper. Pensla den övre delen av rullen med smör och grädda Apfelstrudel i den nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter.
  7. Pudra florsocker över den något avsvalnade kakan. Serveras med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.