Åkerbärsparfait med havreflarn och grädde

Åkerbärsparfait med havreflarn och grädde
Foto: Tv4

Åkerbärsparfait med havreflarn och grädde

Av: Annh - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

5 h

Som dessert passar alltid en krämig parfait. Den här är smaksatt med åkerbär och serveras med hemgjorda havreflarn och gräddde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Åkerbärsparfait

  • 3 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl åkerbär, avrunna
  • strösocker

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 msk vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap

Servering

  • 2 dl grädde

Gör så här

Parfait

  1. Vispa äggulor, vaniljsocker och florsocker i några minuter så att det blir riktigt krämigt.
  2. Vispa 3 dl av grädden tills den blir lite tjockare än yoghurt i konsistensen.
  3. Koka bären med socker och sila bort saften. Vänd ner bären i äggblandningen, och vänd försiktig ned grädden.
  4. Häll ned smeten i en form cirka 1,5 liter, klädd med plastfolie. Täck med plastfolie och frys i minst 5 timmar eller över natten.

Havreflarn

  1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.
  2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt grädde och sirap. Rör ner smöret.
  3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper, men inte för tätt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 5-6 minuter på 200 grader. Låt sedan kallna på galler.

Servering

  1. Ställ in parfaiten 15 minuter i kylen innan servering.
  2. Vispa 2 dl grädde till ganska fast konsistens och klicka på när den ska serveras.
  3. Lägg parfaiten på saften från de silade åkerbären och toppa med krossade havreflarn.