"Aglio e Olio må se enkelt ut, men det krävs teknik för att få den riktigt bra. Blir det bra så är det en av mina absoluta favoritpastor – den går fort och varje råvara får glänsa. Njut!" /Lukas
Häll ner en skvätt olivolja i en kastrull och värm upp till medelvärme. Riv ner en vitlöksklyfta och tillsätt panko. Stek under konstant omrörning tills gyllen brunt. Ta bort från värmen och låt svalna på en tallrik.
Pastan
Ta fram en stor kastrull och fyll på med vatten. Försök ha så lite vatten som möjligt för att koncentrera stärkelsen i pastavattnet. Salta rikligt och koka pastan enligt anvisningen på paketet, men 2 minuter kortare.
Värm 1 dl olivolja i en större stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt jalapeño och vitlök och låt fräsa försiktigt i oljan. När grönsakerna har mjuknat, höj värmen till högsta möjliga och tillsätt pastavatten i stekpannan för att stoppa stekningen.
Fortsätt tillsätta pastavatten tills stärkelsen binder oljan och vattnet till en krämig sås.
Lyft över spaghettin med tång till stekpannan.
Slunga pastan i såsen. Tillsätt lite mer pastavatten och låt pastan koka färdigt i stekpannan.
Tillsätt persilja, citronjuice och citronzest och slunga runt. Smaka av med mer citron och salt.
Servering
Strö ett generöst lager pangrattato över varje portion för krispighet och smak.