Adventspizza

Adventspizza
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Adventspizza

8 ingredienser

Pizza på bagarens vis med kalljäst deg som får jäsa 2 dygn i kylen innan utbakning och gräddning. Använd med fördel en pizzasten, alternativt en plåt som värms upp i ugnen innan gräddning, för att få en spröd och luftig botten.

Ingredienser

portioner
 • 800 g vatten, kallt
 • 1200 g vetemjöl
 • 35 g salt
 • 2 g jäst (många vågar har problem att vara noggrann med en sådan liten vikt men 1 g jäst är lite större än ett majskorn)

Topping

 • ost
 • svartkål
 • svamp, picklad
 • lufttorkad skinka (Johan hade torkat björnkött)

Gör så här

Dag 1

 1. Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt vetemjöl och salt. Blanda i ca 10 minuter på lägsta växeln, öka till medelväxel och blanda i ytterligare ca 5 minuter tills degen har glutenutveckling.
 2. Låt degen vara i bunken i rumstemperatur i 2 timmar.
 3. Dela degen i bitar, à 150-200 g, och rundriv dem. Lägg de runda bollarna på en rengjord plåt med lite olja på botten. De kommer att bli lite större så lite utrymme mellan är bra. Pensla lite olja på toppen av bollarna. Lägg på plastfolie och låt stå ytterligare 2 timmar i rumstemperatur. Eller så lägger man bollarna, en och en, i inoljade skålar. Tänk på att skålen måste vara nästan dubbelt så stor som degbollen då de nästan jäser upp till dubbel volym, plasta skålarna. Sätt in degbollarna i kylen och låt dom vara där 2 dygn.

Dag 2

 1. Tag fram degbollarna ett par timmar innan de skall användas. Förbered fyllningar och sås. Sätt ugnen på max, gärna grilläget. Har man inte ett bakstål eller baksten så sätt in en ugnsplåt i god tid så att både ugnen och plåt/stål/sten är riktigt varma.
 2. Häll ut mjöl på bordet, ut med degbollen, knåda inte ihop utan tryck ut degen lugnt och försiktigt, från mitten ut till kanten. De bubblor som finns i degen vill vi ha kvar och de trycks ut mot kanten, se till att det är en tydlig kant på ca 1-2 cm.
 3. Skär en bit bakplåtspapper som är större än pizzan. Lägg över den uttryckta pizzan på plåtpappret.
 4. Lägg på såsen, den skall var i mitten och kanterna skall vara rena, såsen bränns annars.
 5. Lägg på topping och ost men överdriv inte mängden för då blir botten mjuk.
 6. Lägg över pizzan med pappret på den varma plåten/stålet/stenen och grädda så att pizzan får fin färg.
 7. Toppa gärna med rucola, lite olivolja och flingsalt om det behövs. Bättre torkad skinka eller salami lägger jag alltid på efter ugnen så att smakerna verkligen kommer fram.

Receptet ger ca 9 pizzor med en degvikt à ca 200 g.