Adez och Zigni, afrikanska grytor med bönor och linser

POPULÄRT
Adez och Zigni, afrikanska grytor med bönor och linser
Foto: TV4

Adez och Zigni, afrikanska grytor med bönor och linser

Av: Nicole - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1h

Två smakrika grytor, med linser och bönor, serveras på bröd med syrlig yoghurtdressing.

Dryckesförslag: Öl, San Miguel

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Adez, linsgryta

  • 2 dl röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 2 kvisttomater
  • 1 dl vatten
  • 250 g krossade tomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 msk pepparmix (eller svartpeppar)
  • 2-3 msk tomatkrydda "caldo de tomate", kan ersättas med salt och paprikakrydda

Zigni med kidneybönor

  • 2 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 msk berbere
  • 0,5 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 380 g kidneybönor
  • 50 g kryddsmör (eller naturellt smör)

Yoghurtdressing

  • 250 g turkisk yoghurt
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 75 g fetaost
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk italiensk salladskrydda
  • 0,5 citron
  • färsk basilika, till garnering

Tillbehör

  • 4-8 injera bröd

Gör så här

Adez

  1. Koka upp linserna i vattnet. Mosa i grönsaksbuljong. Koka i 15-20 minuter med lock på.
  2. Finhacka gul lök och fräs i olivolja i en stor kastrull.
  3. Häll över de färdigkokta linserna i samma kastrull som du fräst löken.
  4. Tärna färska tomater och lägg i. Häll i vatten och krossade tomater. Lägg i en urkärnad röd chili, delad på hälften.
  5. Häll i 0,5 msk pepparmix, eller svartpeppar, samt 2-3 msk tomatkrydda (caldo de tomate). 
Låt grytan puttra i 30 min på låg värme fram tills servering.

Zigni

  1. Finhacka lök och fräs i olivolja. Häll över berbere på löken och rör runt. Häll över vatten.
  2. Häll i krossade tomater och rör om, låt sedan grytan stå och puttra några minuter. Häll i kidneybönor. Lägg i smöret och låt sedan grytan stå på låg värme fram tills servering.

Yoghurtdressing

  1. Blanda turkisk yoghurt i en skål tillsammans med pressad vitlök, tärnad fetaost, olivolja, salladskrydda samt saften från en halv pressad citron.
  2. Toppa med färsk basilika.

Servering

  1. Yoghurtdressingen och de två grytorna serveras i 3 st klickar på brödet.