• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Adez och Zigni, afrikanska grytor med bönor och linser

POPULÄRT
Adez och Zigni, afrikanska grytor med bönor och linser
Foto: TV4

Adez och Zigni, afrikanska grytor med bönor och linser

10 steg att laga

26 ingredienser

1h

Två smakrika grytor, med linser och bönor, serveras på bröd med syrlig yoghurtdressing.

Dryckesförslag: Öl, San Miguel

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner

Adez, linsgryta

  • 2 dl röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 2 kvisttomater
  • 1 dl vatten
  • 250 g krossade tomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 msk pepparmix (eller svartpeppar)
  • 2-3 msk tomatkrydda "caldo de tomate", kan ersättas med salt och paprikakrydda

Zigni med kidneybönor

  • 2 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 msk berbere
  • 0,5 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 380 g kidneybönor
  • 50 g kryddsmör (eller naturellt smör)

Yoghurtdressing

  • 250 g turkisk yoghurt
  • 1-2 klyfta vitlök
  • 75 g fetaost
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk italiensk salladskrydda
  • 0,5 citron
  • färsk basilika, till garnering

Tillbehör

  • 4-8 injera bröd

Gör så här

  1. Adez
    Koka upp linserna i vattnet. Mosa i grönsaksbuljong. Koka i 15-20 minuter med lock på.
  2. Finhacka gul lök och fräs i olivolja i en stor kastrull.
  3. Häll över de färdigkokta linserna i samma kastrull som du fräst löken.
  4. Tärna färska tomater och lägg i. Häll i vatten och krossade tomater. Lägg i en urkärnad röd chili, delad på hälften.
  5. Häll i 0,5 msk pepparmix, eller svartpeppar, samt 2-3 msk tomatkrydda (caldo de tomate). 
Låt grytan puttra i 30 min på låg värme fram tills servering.
  6. Zigni
    Finhacka lök och fräs i olivolja. Häll över berbere på löken och rör runt. Häll över vatten.
  7. Häll i krossade tomater och rör om, låt sedan grytan stå och puttra några minuter. Häll i kidneybönor. Lägg i smöret och låt sedan grytan stå på låg värme fram tills servering.
  8. Yoghurtdressing
    Blanda turkisk yoghurt i en skål tillsammans med pressad vitlök, tärnad fetaost, olivolja, salladskrydda samt saften från en halv pressad citron.
  9. Toppa med färsk basilika.
  10. Servering
    Yoghurtdressingen och de två grytorna serveras i 3 st klickar på brödet.