Härliga mazariner med mandelfyllning och äpple toppade med vaniljmascarpone är en riktigt favorit, helst på hösten när äpplena är i säsong!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet
Ingredienser
10 - 12 mazariner
Mördeg
150 g smör, kallt
3,5 dl vetemjöl
4 msk strösocker
Fyllning
200 g mandelmassa, riven
2 msk strösocker
80 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1,5 msk vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk kardemummakärnor, mortlade
1-2 äpplen (medelstora)
malen kanel (att strö över)
strösocker (att strö över)
Vaniljmascarpone
3 dl vispgrädde
1 förp mascarpone [ca 250 gram]
0,5 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpasta)
0,5 dl florsocker
färsk citronmeliss
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Mördeg
Skär smöret i kuber och mixa snabbt ihop med vetemjöl och strösocker med hjälp av en matberedare.
Häll den smuliga massan på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Plasta och lägg i kylen i minst 30 minuter för att kallna.
Fyllning
Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet.
Vispa mandelmassan med strösocker och det rumsvarma smöret med en elvisp tills allt blandats väl.
Vispa ner ett ägg i taget.
Vänd sedan ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mortlade kardemummakärnor.
Skala äpplena och skär dem i tunna bitar.
Ta ut mördegen ur kylen och fodra dina mazarinformar med mördegen. Fyll tre fjärdedelar av formarna med fyllningen och tryck ner några äppelskivor. Pudra lite kanel och strö lite strösocker över.
Grädda mazarinerna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du knackar ut mazarinerna.
Vaniljmascarpone
Vispa grädde, mascarpone, vanilj och florsocker till önskad fluffig konsistens med hjälp av en elvisp.
Servera vaniljmascarponen till mazarinerna. Dekorera eventuellt med florsocker och citronmeliss.