9 lysande lampor i köket

Bra och genomtänkt belysning fyller olika funktioner i ditt hem, men de skapar även atmosfär och framhäver din stil. I ett kök är ungefär 5 till 10 ljuskällor lagom för att både fylla de funktionella behoven men även för att det ska bli ett trivsamt rum.

Här har vi samlat de 9 bästa tipsen och lamporna som kommer få dig att trivas ännu bättre!

1. Funktionellt – smart ovanför diskbänken

För att laga riktigt god mat är det bra att se tydligt vad du gör vid diskbänken. Det behöver dock inte innebära de typiska ljusrören som inte alltid är så charmiga. Tänk utifrån din stil! Våga välja exempelvis hängande lampor med glasskärm. Det ger både ett fint sken, ser hemtrevligt ut och du får ett bra arbetsljus när du hackar och lagar.

2. Bra allmänbelysning – skapar helhet

Grunden till ett bra ljus i köket är allmänbelysningen. Välj ljuskällor som sprider skenet stort men som inte är så starka. Det ger en mjuk och härlig atmosfär som kompletteras väl med punktbelysning som ger fokus åt enskilda delar av köket. På så sätt delar du upp köket i olika delar och får en mer intim och mysig atmosfär. Den vackra dropplampan hittar du här >>

3. Snyggt vid köksbordet – framhäv din stil

Lampan vid köksbordet är det som ofta sticker ut ifrån övrig belysning i köket. Här tänker de flesta efter vad de gillar och vill ha för stil i sitt kök. Här finns massor att välja mellan! Tänk på att placera lampan i lagom höjd så den varken bländar de som sitter vid bordet eller skymmer sikten mot bordsgrannen. Se alla taklampor och hitta rätt för just dig på Kökets favoriter >>

4. Fönsterlampor – välkomnar dig hem

Vad är mer välkomnande än att se sitt kök vackert upplyst med fönsterlampor när man kommer hem om kvällen? När det är mörkt ger de en välkomnande och öppnande känsla till ditt hem. Men tänk på att gärna välja ljusa fönsterlampor, eller av glas, så de inte skuggar dagsljuset från att komma in i ditt hem om dagarna. Dagsljus är ju något av det bästa vi har!

5. Mysbelysning i köket – variera känsla och atmosfär

Förvandla köket från en arbetsplats där alla kokplattorna jobbat på högvarv - till en oas fylld av värme, lycka och mysig känsla när gästerna sätter sig till bords. Placera belysningen dit du vill föra uppmärksamheten. Välj även lampor som går att variera i ljusstyrka så du kan välja hur mörkt eller ljust som passar bäst.

6. Praktiska spottar – framhäv olika delar i köket

Med spottar kan du enkelt framhäva olika delar i köket och föra uppmärksamheten dit. Spottar är enkla att rikta så du får ljus precis där du behöver: när du lagar mat eller på interiören som du vill ska framhävas för att ge ett stilfullt uttryck i köket. Se alla vägglampor här >>

7. Glödlampor – välj med omsorg

Idag finns det massor av olika sorters ”glödlampor”. Allt från matta till klara, stora till små och gammeldags till riktigt futuristiska. Så kanske behöver du inte skaffa en helt nu lamparmatur för att få den stil du önskar i köket? Kanske räcker det med att hitta en glödlampa som får göra jobbet! Alla ljuskällor i form av glödlampor finns här på Kökets favoriter >>

8. Bordslampor – dekorativt och atmosfärskapare i ett

Har du en skänk? Avlastningsyta eller plats som inte används rent funktionellt i matlagningen? Glöm inte ljudsätta denna ytan! Här finns så mycket fint du kan välja mellan. Hitta en belysning som både framhäver din stil med som även är dekorativ och ger ett vackert sken i rummet. En perfekt lampa att ha tänd på morgonen innan man riktigt kommit igång med frukosten.

9. Mjukt och avslappnat – varken glöm eller göm sladdarna!

Sladdar.. Ja för många är det något som genast ska döljas! Men det är inte alltid så lätt i ett kök med kakel och rena ytor. Så, varför inte låta dem framhävas och göra ditt kök extra mjukt och avslappnat i känslan?
Lampan på bilden hittar du här på Kökets favoriter >>

Är det dags att skapa lite mer atmosfär, känsla och ljus i tillvaron? Besök Kökets favoriter och inspireras av deras stora utbud av ljuskällor!