- 1 skiva rågbröd
- 0,5 avokado
- 0,5 tsk za’atar, se nedan
- 1 krm havssalt
- 0,5 tsk olivolja
- 1 medelstort rumstempererat ägg av god kvalitet på cirka 65 g
6-minutersägg och avokado på rågbröd
Foto: Lennart Weibull
Du behöver
Za'atar
- 0,5 dl sumak
- 1 dl rostade vita sesamfrön
- 1 dl rostade svarta sesamfrön
- 0,5 dl torkad timjan
Gör så här
- Skala det kokta ägget.
- Lägg en skiva rågbröd på en tallrik, gröp ur avokadon och mosa den lätt på brödet. Lägg ägget på avokadon, toppa med za’atar, havssalt och olivolja.
- Storleken på ägget och att du förvarar äggen i rumstemperatur har stor betydelse för att lyckas få ett perfekt 6-minutersägg. Tänk dock på att hållbarheten på äggen minskar i rumstemperatur. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i ägget när vattnet kokar. Dra ner temperaturen till medel. Vattnet ska fortfarande bubbla lätt. Sätt en timer på 6 minuter. När klockan ringer, dra av kastrullen från plattan och spola i ljummet vatten cirka 1 minut. Låt ägget vila ett par minuter innan du skalar det.
- Za'atar är en traditionell örtkryddning från Mellanöstern som står på bordet på samma sätt som salt och peppar. Den innehåller sumak, en turkisk krydda med hög syra.
- Mortla alla ingredienser. Vi har uteslutit olivolja och salt i vårt recept och väljer istället att toppa med det vid servering
5 februari 2018