kycklingkebab med pitabröd

5 smakrika rätter med ajvar

Sätt smak på maten med den färgsstarka röran ajvar - här hittar du 5 riktigt smarriga och lättlagade recept med en av Balkans mest älskade ingrediens.

Ajvar är en röra gjord på mogna paprikor, tomater, aubergine. En fantastisk smaksättare som passar att använda i allt från kalla röror, grytor eller som tillbehör till grillat. Varför inte röra ner lite ajvar i köttfärsåsen eller korv stroganoffen nästa gång?  I länderna kring Balkan, där röran har sitt ursprung, används den till och med som pålägg på vitt bröd. Här hittar du 5 av våra mest populära recept med den smakrika och krämiga röran.

1. Kycklingkebab i pitabröd

Kryddig kycklingkebab som är busenkel att göra. Serveras i pitabröd tillsammans med både vit och röd sås.

3. Ajvarmarinerade kycklingspett med saffransaioli

Kycklingspett på kycklinglårfilé marinerade med ajvar relish, en rostad paprikakräm. Servera grillspetten med saffransaioli. Viktigt för att aiolin inte ska skära sig är att samtliga ingredienser har samma temperatur! Ajvar relish finns oftast i både en mild och en het variant, ta den du gillar bäst.

4. Bulgursallad med halloumi och ajvar

Varm bulgursallad med halluomi, sesam och ajvarmajonnäs. Varm bulgursallad åt vi hela min uppväxt. Det är så sjukt gott när salladen blir mjuk av värmen från bulguren. Sesamfröna får en helt magisk smak av rostningen så glöm inte dem! /Siri

5. Ernsts rustika bröd med ajvar

Bröd med Ajvar och oliver är en god förrätt eller ett tilltugg till maten.