5 smakrika rätter med ajvar

Sätt smak på maten med den färgsstarka röran ajvar - här hittar du 5 riktigt smarriga och lättlagade recept med en av Balkans mest älskade ingrediens.

Ajvar är en röra gjord på mogna paprikor, tomater, aubergine. En fantastisk smaksättare som passar att använda i allt från kalla röror, grytor eller som tillbehör till grillat. Varför inte röra ner lite ajvar i köttfärsåsen eller korv stroganoffen nästa gång?  I länderna kring Balkan, där röran har sitt ursprung, används den till och med som pålägg på vitt bröd. Här hittar du 5 av våra mest populära recept med den smakrika och krämiga röran.  


1. Kycklingkebab i pitabröd

Kryddig kycklingkebab som är busenkel att göra. Serveras i pitabröd tillsammans med både vit och röd sås.

Sponsrat innehåll

2. Lax i ugn med ajvar och fetaosttäcke

En riktigt god och enkel rätt med lax i ugn som får extra smak på med hjälp av ajvar.

3. Ajvarmarinerade kycklingspett med saffransaioli

Kycklingspett på kycklinglårfilé marinerade med ajvar relish, en rostad paprikakräm. Servera grillspetten med saffransaioli.

I samarbete med Kökets box

Tips! Balkan for beginners i Kökets box

Upptäck smakerna från bördiga Balkan tillsammans med Kökets box! Edin (vinnare av Kockarnas kamp 2016) guidar dig genom smaker och råvaror från Kroatien, Bosnien & Hercegovina och Serbien och de soliga pärlorna i Balkan.

4. Bulgursallad med halloumi och ajvar

Varm bulgursallad med halluomi, sesam och ajvarmajonnäs. Varm bulgursallad åt vi hela min uppväxt. Det är så sjukt gott när salladen blir mjuk av värmen från bulguren. Sesamfröna får en helt magisk smak av rostningen så glöm inte dem! /Siri

5. Ernsts rustika bröd med ajvar

Bröd med Ajvar och oliver är en god förrätt eller ett tilltugg till maten.

Fler tips!