4 sorters kuvertbröd på en deg

4 sorters kuvertbröd på en deg
Foto: TV4
Linda Gidlund HSB
Linda Gidlund HSB

4 sorters kuvertbröd på en deg

Av: Linda Gidlund

Från: Hela Sverige bakar

24 ingredienser

På en grunddeg bakar du ut fyra sorters kuvertbröd. Pinnbröd med rosmarinolja, frallor med hjortronsylt och västerbottensost, snygga pussmunnar och saftigt vitlöksbröd.

Ingredienser

portioner stycken

Grunddeg

  • 100 g smör
  • 3 dl standardmjölk
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 780-960 g vetemjöl special [13-16 dl]

Pinnbröd

  • 3 kvistar rosmarin
  • 1 citron, rivet skal från hela saft från halva
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • flingsalt
  • grillpinnar, i trä

Rullebulle

  • 1 kruka oregano
  • 1 kruka färsk persilja
  • 50 g smör, mjukt
  • 2-3 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 krm flingsalt
  • torkad oregano

Norrlänning

  • 20 g hjortronsylt
  • 40 g Västerbottensost, riven
  • ägg, till pensling

Puss på dig

  • ägg, till pensling
  • vallmofrö
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor bunke (bakassistent är att rekommendera). Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten och värm vätskan till 37 grader. Häll lite av vätskan över jästen, rör tills jästen är upplöst, häll över resten.
  2. Tillsätt socker och salt, sen mjölet i omgångar. Knåda degen ordentligt till en härlig smidig deg. OBS! Använd inte för mycket mjöl, spara till utbaket. Jäs ca 35­-40 min.
  3. Stjälp upp på mjölad bänk, dela degen i 4 delar. Sätt ugnen på 250 grader.

Pinnbröd

  1. Rulla ut en degbit och dela den i ca 10 bitar (max 40 g st). Väg gärna bitarna för ett jämnare resultat. Rulla ut varje bit ca 20 cm lång, linda runt en halv grillpinne, lägg på bakpapper på en plåt, jäs ca 25­-30 min.
  2. Repa rosmarinen, lägg i en kastrull tillsammans med olivolja, en krossad vitlöksklyfta, rivet citronskal från hela citronen och saft från halva, värm upp (ej koka) och låt oljan stå och goa ihop sig på eftervärme.
  3. Pensla “pinnbrödet” med rosmarinoljan och sprinkla lite flingsalt över. Grädda mitten av ugnen ca 10 min eller tills gyllene färg.
  4. (Om man jobbar snabbt, så får två olika kuvertbröd plats på samma plåt!).

En rullebulle

  1. Jobba degen lite lätt, kavla sen ut den till en rektangel (30x15 cm)
  2. Blanda ihop finhackad oregano och persilja, smör, pressad vitlök och salt. Bred ut på degen och rulla ihop den. Skär ca 3-5 cm stora rullar ca 35 g/st, lägg på bakpapper på en plåt, jäs ca 25-­30 min.
  3. Pensla med uppvispat ägg och sprinkla på med torkad oregano. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min eller till härlig färg.

En Norrlänning

  1. Jobba degen lite försiktigt, rulla ut till en rulle, skär till ca 10 bitar, max 40 g/bulle. Forma runda bollar och lägg på bakpapper på en plåt, jäs ca 25-­30 min.
  2. Gör ett hål mitt på bullen med ett finger, fyll (tryck) ned lite riven ost och en liten klick hjortronsylt, pensla kanterna med uppvispat ägg, grädda mitten av ugnen ca 10 min eller till härlig gratinerad färg på osten.

Puss på dej

  1. Arbeta degen lite försiktigt, rulla ut degen och skär den ca 10 bitar. Forma varje degbit till en liten avlång oval med hjälp av kaveln.
  2. Pensla försiktigt en liten dutt i mitten av “ovalen”, vik ihop och tryck försiktigt till på den vikta delen. så att “äggdutten” fäster, tänk att du stänger en bok och trycker till på bokryggen.
  3. Lägg på bakpapper på en plåt, jäs ca 25-­30 min, sen pensla “Pussmunnen” med ägg och strö på med vallmofrön och sesamfrön, grädda i mitten av ugnen ca 10 min eller till härlig gyllene färg.