3 olika kakor på samma grunddeg

koket.se
3 olika kakor på samma grunddeg
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

3 olika kakor på samma grunddeg

13 ingredienser

1 h 30 m

Schackrutor, hallongrottor eller brysselkex? Med en och samma grunddeg kan du baka alla tre godbitarna!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Mördeg

  • 300 g smör, kallt
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl florsocker
  • 2,5 msk vatten
  • 1 msk vaniljsocker

Schackrutor

  • 0,33 mördeg
  • 1 msk kakao

Hallongrottor

  • 0,33 mördeg
  • 1 dl hallonsylt (eller annan valfri sylt)

Brysselkex

  • 0,33 mördeg
  • 1 dl strösocker (eller pärlsocker)
  • röd hushållsfärg

Gör så här

Mördeg

  1. Dela smöret i bitar och lägg därefter alla ingredienser i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig deg.
  2. Lägg smulet på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg och lägg i kylen för att vila i ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  4. Dela degen i tre delar och välj vilken sorts kaka du vill göra.

Schackrutor

  1. Dela degen i två delar och smaksätt ena delen med kakao. Arbeta in kakaon förhand.
  2. Dela både den ljusa och mörka degen i två delar. Rulla ut till lika långa längder och lägg ihop till schackmönster.
  3. Dela kakorna i 1 centimeter tjocka kakor. Lägg på en plåt och grädda i cirka 10–12 minuter.

Hallongrottor

  1. Lägg hallonsylten i en skål.
  2. Dela degen så varje bit väger 15–20 gram.
  3. Rulla till bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tyck ett hål i mitten (inte hela vägen ner till bottnen).
  4. Lägg en liten klick sylt i varje hål.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter.

Brysselkex

  1. Droppa några droppar karamellfärg i strösockret till önskad rosa färg, blanda.
  2. Rulla degen till en cirka 5 centimeter tjock rulle och rulla i det färgade strösockret. Tryck lite försiktigt för att få sockret att fastna. Det går även utmärkt att rulla i pärlsocker.
  3. Skär i cirka 1 centimeter tjocka kakor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 10–12 minuter.