Zucchini i zucchinikräm med krispig topping och vilda örter
Zucchini i zucchinikräm med krispig topping och vilda örter
11 ingredienser
Förrätt med krämiga zucchinnudlar toppade med friterade och krispiga belugalinser och nässelfrön.
Ingredienser
- 3 zucchini (gärna grön och gul)
- 1 mjölig potatis
- 1 schalottenlök
- 5 dl vispgrädde
- vitt vin (en skvätt)
- 100 g belugalinser
- nässelfrön
- ätbara blommor (i säsong)
- färska örter (i säsong)
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Koka linserna i saltat vatten tills de känns mjuka men fortfarande har kvar sin form. Häll av och torka dem noga på hushållspapper.
- Fritera linserna i olja, 190 grader, tills linserna slutar bubbla, då har de släppt sin vätska och kommer bli krispiga. Ta upp och salta dem direkt.
- Skölj nässelfröna, fritera dem tills de slutar bubbla. Ta upp och salta dem direkt.
- Strimla zucchinin till spaghetti med en tandad mandolin, lämna zucchinins innanmäte till krämen.
- Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och tärna potatisen.
- Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt innanmätet från zucchinin samt potatisen. Häll på en skvätt vin. Salta och peppra.
- Häll på grädden och låt koka tills potatisen känns helt mjuk. Tillsätt mer grädde om potatisen inte känns klar och krämen börjar tjockna för mycket.
- Ta från värmen och mixa allt slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering
- Blanda friterade linser, nässelfrön och de vilda örterna i en skål.
- Värm krämen i en bred kastrull/sauteuse tills den precis börjar koka.
- Tillsätt den strimlade zucchinin och blanda hastigt ihop så att krämen blandas väl med strimlorna, se till så att inte zucchinin blir överkokt.