Förrätt med krämiga zucchinnudlar toppade med friterade och krispiga belugalinser och nässelfrön.
Ingredienser
3 zucchini (gärna grön och gul)
1 mjölig potatis
1 schalottenlök
5 dl vispgrädde
vitt vin (en skvätt)
100 g belugalinser
nässelfrön
ätbara blommor (i säsong)
färska örter (i säsong)
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här
Koka linserna i saltat vatten tills de känns mjuka men fortfarande har kvar sin form. Häll av och torka dem noga på hushållspapper.
Fritera linserna i olja, 190 grader, tills linserna slutar bubbla, då har de släppt sin vätska och kommer bli krispiga. Ta upp och salta dem direkt.
Skölj nässelfröna, fritera dem tills de slutar bubbla. Ta upp och salta dem direkt.
Strimla zucchinin till spaghetti med en tandad mandolin, lämna zucchinins innanmäte till krämen.
Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och tärna potatisen.
Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt innanmätet från zucchinin samt potatisen. Häll på en skvätt vin. Salta och peppra.
Häll på grädden och låt koka tills potatisen känns helt mjuk. Tillsätt mer grädde om potatisen inte känns klar och krämen börjar tjockna för mycket.
Ta från värmen och mixa allt slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering
Blanda friterade linser, nässelfrön och de vilda örterna i en skål.
Värm krämen i en bred kastrull/sauteuse tills den precis börjar koka.
Tillsätt den strimlade zucchinin och blanda hastigt ihop så att krämen blandas väl med strimlorna, se till så att inte zucchinin blir överkokt.