Den perfekta utflyktsmaten! Här med en tacokryddad köttfärsfyllning, välj om du vill göra dem öppna eller stängda. Pirogerna funkar också utmärkt att frysa in och ta fram vid behov.
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg.
Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten.
Ta upp degen på mjölat underlag och tryck ut ca 18 bollar. Täck med bakduk och låt vila i 15 minuter.
Piroger
Stek löken i olja i en stekpanna tills den får färg. Tillsätt färs, riven vitlök och kryddor och låt steka någon minut. Häll i tacosås och låt puttra utan lock i ca 15 minuter. Låt fyllningen svalna.
Kavla ut en ca 12-15 cm rund platta av varje degboll. Lägg på ca 1,5 msk fyllning och strö över lite riven ost. Nyp ihop kanterna ordentligt för en öppen pirog. Vill du ha en stängd pirog viker du över
degen och trycker till kanterna med en gaffel.
Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila i 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna.