Yoghurtkaka med citron

NYHET
yoghurtkaka med citron
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Yoghurtkaka med citron

13 ingredienser

1 h

"Saftig och mjuk kaka med mycket citronsmak. Tack vare syran i både yoghurt och citron kan bikarbonaten ge kakan en underbar konsistens. Och serverad med vispad grädde och färska jordgubbar kommer man ganska nära upplevelsen av jordgubbstårta (utan lika stor insats)." /Camilla

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl strösocker (225 g)
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 2 msk citronsaft, färskpressad [30 g]
  • 2 dl turkisk yoghurt (eller grekisk yoghurt, 10 %) [200 g]
  • 1 dl solrosolja [95 g]
  • 2 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl [210 g]
  • 1 tsk bikarbonat [5 g]
  • 1 msk vaniljsocker [9 g]
  • 0,5 tsk salt
  • florsocker (till garnering)

Till servering:

  • grädde, lättvispad
  • jordgubbar (eller andra bär)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  2. Smörj en kakform som rymmer cirka 1 ½ liter med rikligt med smör. Blanda strösocker, rivet citronskal och citronsaft med en gaffel i en bunke – att arbeta in citronen i sockret ger mer smak. Vispa sedan i yoghurt, olja och ett ägg i taget för hand, gärna med ballongvisp, tills du får en slät smet.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en separat bunke. Häll ner det i yoghurtblandningen och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45–60 minuter, eller tills kakan är helt genomgräddad. Känn gärna efter med en sticka. Vänd upp kakan på ett galler och låt den svalna under formen.
  5. Pudra kakan med florsocker och servera den tillsammans med lättvispad grädde och färska bär.