White surprise

POPULÄRT
White surprise
Foto: TV4
Svetlana Soboleva
Svetlana Soboleva

White surprise

Av: Svetlana Soboleva

Från: Hela Sverige bakar

37 ingredienser

Svetlanas vinnardessert med vit chokladkupol  över mörk chokladpannacotta med pajsmulor, vinbärsmaräng, citronsockerkaka och apelsincurd.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 62 g mörk choklad
  • 5 g gelatinblad
  • 25 g rörsocker
  • 20 g lönnsirap
  • 175 g vispgrädde
  • vaniljextrakt

Chokladkupol

  • 150 g vit bakchoklad

Paj

  • 50 g smör
  • 30 g florsocker
  • 25 g hasselnötsmjöl
  • 21 g ägg
  • 1 g salt
  • 85 g vetemjöl

Citronsockerkaka

  • 1 ägg
  • 25 g vetemjöl
  • 12 g strösocker
  • 30 g honung
  • 5 g bakpulver
  • citronskal
  • gul pastafärg

Vinbärsmaräng

  • 1 äggvita
  • 30 g strösocker
  • 50 g strösocker
  • 20 g vatten
  • 70 g svarta vinbärspuré

Apelsincurd

  • 0,5 vaniljstång
  • 30 g färskpressad apelsinjuice
  • 2 msk finrivet apelsinskal
  • 20 g strösocker
  • 1 äggula
  • 15 g smör
  • 0,33 tsk majsstärkelse

Körsbärssås

  • 200 g körsbärspuré
  • 45 g strösocker
  • 20 ml citronsaft
  • 16 g brandy
  • 0,5 tsk majsstärkelse

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Koka upp grädde med socker, lönnsirap och vaniljextrakt i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på svag värme i någon minut och ta sedan kastrullen från värmen.
  3. Bryt chokladen i bitar och blanda ner den i grädden så den smälter. Rör ner gelatinbladet.
  4. Häll upp i formar och ställ kallt i minst 3 timmar.

Chokladkupol

  1. Temperera vit choklad och pensla dubbla lager i en stor kupolform, 10 cm i diameter. Låt stelna. Lyft försiktigt ut kupolen.

Paj

  1. Skär smöret i små bitar. Blanda ihop mjöl, florsocker, hasselnötsmjöl och salt. Nyp ihop de torra ingredienserna och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt agg och blanda snabbt ihop till en deg. Låt gärna degen ligga svalt i kylskåpet en stund innan du kavlar ut den.
  3. Förgrädda i mitten av ugnen i 185 grader i ca 15 minuter. När botten svalnat hacka den grovt (för senare användning vid montering).

Citronsockerkaka

  1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Tillsätt honung. Tillsätt två droppar gul färg och finrivet citronskal och blanda väl.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
  3. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  4. Grädda i mikron i en kaffekopp på 800 ca 1 minut.

Vinbärsmaräng

  1. Koka upp vinbärspuré och socker 1 i en kastrull. Låt svalna i kylen.
  2. Häll upp äggvitorna och kall vinbärspuré i en torr och ren bunke.
  3. Koka vatten och socker till 117 grader. När sockerlagen kokat upp till 110 grader är det dags att börja vispa äggvitan med puré.
  4. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.

Apelsincurd

  1. Koka upp alla ingredienserna en kastrull.
  2. Sjud krämen tills den tjocknar. Ta från värmen och sila genom en finmaskig sil.
  3. Häll upp på en väl rengjord burk och låt svalna.

Körsbärssås

  1. Lägg körsbären i en kastrull och koka upp dem tillsammans med socker och vatten.
  2. Rör ut majsstärkelsen i vatten. Red av såsen med lite av majsstärkelsen till önskad simmighet. Ta av såsen från värmen och tillsätt brandy.

Montering

  1. Lägg pannacotta i mitten av en tallrik.
  2. Placera chokladkupol över pannacottan och lägg hackad pajbotten runtom.
  3. Droppa apelsincurd på tallriken och strö ut bitar av citronsockerkaka samt vinbärsmaräng. Värm körsbärssås i en kastrull och häll den på chokladkupolen vid servering.