Wienerschnitzel med citron och gurksallad samt ljummen potatissallad

Wienerschnitzel med citron och gurksallad samt ljummen potatissallad

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor kalvkött från innanlår (à ca 140 g)

Till panering:

  • salt
  • peppar, från kvarn
  • 2 ägg
  • ströbröd

Till fritering:

  • 4 dl matolja
  • 1

Gurksallad:

  • 600 g gurka
  • 1 tsk salt

dressing:

  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja (eller någon annan favoritolja)
  • 0,5 klyfta vitlök, finhackad
  • vitpeppar, från kvarn
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja (eller någon annan favoritolja)
  • 1 tsk senap
  • 50 g schalottenlök, finhackad
  • 2 msk gräslök, finskuren
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 1 dl hönsbuljong, varm (eller grönsaksbuljong)

Ljummen potatissallad:

  • 400 g potatis

Gör så här

  1. Schnitzlarna:
  2. Platta ut kalvschnitzlarna till några millimeters tjocklek.
  3. Salta, peppra och mjöla schnitzlarna. Vänd dem i uppvispat ägg och panera sedan i ströbröd.
  4. Fritera schnitzlarna i het matolja några min tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Ta upp och låt droppa av på kökspapper eller dylikt.
  5. Servera schnitzlarna omedelbart med 1 citronklyfta, gurksallad och ljummen potatissallad.
  6. Gurksallad:
  7. Blanda ihop dressingen.
  8. Skala gurkan och skär den i ca 2 mm tunna skivor. Lägg dessa i en skål, salta och blanda väl. Låt ligga ca 1 halvtimme så att vattnet dras ur gurkorna.
  9. Krama ur vattnet och blanda med dressingen, tillsätt ev mer salt och peppar.
  10. Ljummen potatissallad:
  11. Borsta potatisen under rinnande vatten och koka dem.
  12. Under tiden potatisarna kokar gör man dressingen. Blanda alla ingredienser i en skål – smält först saltet med vinäger och tillsätt sedan resten.
  13. Häll bort vatten från de nykokta potatisarna, skala dem varma och skär dem i tunna skivor. Blanda dem med dressingen och den varma buljongen.
  14. Kommentar:
  15. Det är mycket viktigt att potatisarna är nykokta och varma när man blandar dem med dressingen och buljongen. De suger åt sig vätskan bättre då.
Wienerschnitzel med citron och gurksallad samt ljummen potatissallad | Köket.se