Blötlägg lutfisken i rikligt med kallt vatten i ett dygn och slå av vattnet innan fisken anrättas.
Lägg den väl avrunna fisken på ett smörat ugnsfat med kant. Strö över saltet (saltet gör att fisken håller ihop bättre). Täck med smörat folie så att det blir helt lufttätt. Sätt fisken i ca 225 grader varm ugn i 40-50 min beroende på hur tjock fisken är. Den skall vara vit och mjäll. Slå av det vatten som bildats runt fisken.
Vitsås:
Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Stäng av plattan och låt det dra ett par minuter. Rör då och då så att det ej blir brunt eller bränner fast.
Tillsätt under omrörning mjölken, salt och några varv vitpeppar från kvarn. Låt såsen småkoka 10-15 minuter.
All lutfisk blir vitare och fastare om den får ligga i rikligt med kallt vatten ett dygn innan den anrättas. Tyvärr kan kvalitén på lutfisk variera och det kan också skilja upp till ett hekto på vikten efter kokning.
Lutfisk på norskt vis: kokas som i receptet. Stek fläsk eller bacontärningar knaprigt och slå över fisken. Serveras med alla tillbehör som i Sverige.
Gröna ärtor:
Dl torkade gröna ärtor
8 l vatten
Medelstor gul lök
Lagerblad
Kryddnejlikor
Tsk salt
Klick smör
Blötlägg de torkade gröna ärtorna över natten i en liter kallt vatten.
Slå av vattnet och koka ärtorna i ca 8 dl nytt saltat vatten tillsammans med löken och lagerbladet som fästs på löken med hjälp av 2 kryddnejlikor. Ärtorna skall koka sakta under lock tills de mjuknat men inte mosat sig (ca 1 timme). Avsluta med att röra ner lite smör i ärtorna.