Kalvkött skuret i tunna skivor och färska champinjoner i vitvinsgräddsås, serveras med rösti

Kalvkött skuret i tunna skivor och färska champinjoner i vitvinsgräddsås, serveras med rösti

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 500 g kalvytterfilé (gärna från gödkalv)
  • 250 g små champinjoner
  • 1 dl schalottenlök, finhackad
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vetemjöl
  • 60 g smör
  • citronsaft, några droppar
  • salt
  • vitpeppar, några varv från kvarn
  • 2 msk färsk persilja, hackad

Rösti – schweizisk potatiskaka

  • 1 kg potatis
  • 70 g smör
  • 2 msk matolja
  • salt
  • vitpeppar, några varv från kvarn

Gör så här

  1. Ansa champinjonerna och skölj dem hastigt i kallt vatten med några droppar citronsaft. Torka champinjonerna med hushållspapper och skör dem i tunna skivor.
  2. Skär även kalvkött i tunna skivor. Salta och peppra köttet och stek det hastigt i hälften av smöret. Lägg över köttet på ett fat.
  3. Fräs schalottenlöken i samma stekpanna några min med resten av smöret. Tillsätt champinjonerna, höj värmen, rör om och fräs allt några min. Salta och peppra samt strö över vetemjölet.
  4. Häll på vitt vin och köttsaften från det stekta kalvköttet och koka ihop till halva mängden. Häll på grädden och låt allt koka ytterliggare några min tills såsen fått lagom konsistens. Smaka av och tillsätt ev mer salt och vitpeppar.
  5. Lägg i köttet och blanda allt väl. Strö över persilja och servera omedelbart med rösti och sallad.
  6. Rösti:
  7. Borsta potatisen under rinnande vatten och koka dem, ej för mjuka, med skalet på. Låt de svalna innan de skalas.
  8. Riv de skalade potatisarna med ett lämpligt rivjärn.
  9. Smält det mesta av smöret i en teflonpanna (eller gjutjärn) och tillsätt matoljan. När smöret slutat bubbla och börjar skifta färg lägger man i potatisstrimlorna. Salta, peppra och stek strimlorna några min. Vänd dem ett par gånger med en spekspade.
  10. Platta till potatiskakan med stekspaden. Stek vidare på svag värme, ca 5 min, tills kakan fått guldbrun färg. Skaka pannan då och då så att potatiskakan inte fastnar.
  11. Täck potatiskakan med en platt tallrik, ett lock eller ett fat, som är lite större än stekpannan. Vänd röstin med hjälp av detta. Lägg i resten av smöret och låt röstin glida ned i pannan igen. Stek även den andra sidan guldbrun. Stjälp upp röstin på ett lagom stort runt fat.