Wallenbergare är en riktig klassiker som går hem hos de flesta. Catarina König serverar sin smarriga variant med mandelpotatispuré, smöriga ärtor och lingon. En perfekt middag till både vardag och helg!
Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%
Läs mer
Ingredienser
portioner
Wallenbergare
500 g kalvfärs, finmalen
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, malen
1 krm vitpeppar, malen
3 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 dl ströbröd
50 g smör, att steka i
Mandelpotatispuré
800 g mandelpotatis
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
70 g smör
0,5 citron, rivet skal
muskot, riven efter smak
0,5 tsk salt
Gröna ärtor
200 g frysta ärtor (gröna)
vatten
1 msk smör
salt
Tillbehör
100 g smör, brynt
rårörda lingon
Gör så här
Börja med Wallenbergarna. Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla.
Blanda färs, salt och peppar. Tillsätt sedan äggulor och grädde och blanda ihop, smeten ska vara ganska lös.
Blöt händerna ordentligt och forma 8 st Wallenbergare så smeten inte fastnar på händerna. Vänd biffarna direkt i ströbröd och lägg på ett fat.
Ställ in biffarna svalt under tiden du gör potatispurén.
Mandelpotatispuré
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten med skal på. Häll av och låt ånga av.
Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull. Skala och pressa potatisen och rör ihop med den varma gräddmjölken. Smaka av med vitpeppar riven muskot efter smak och salt.
Wallenbergarna
Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
Stek biffarna i rikligt med smör ca 2 min per sida tills de får fin färg. Lägga över i en ugnsform och sätt in i ugnen tills innertemperaturen når 65-66 grader. (De skall vara rosa inuti).
Ärtor
Koka upp vatten, Lägg ner ärtorna och sjud 2–3 minuter, häll av och tillsätt smör & salt.
Servering
Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene nötigt.
Servera wallenbergarna med den goda mandelpotatispurén, smörade ärtor, brynt smör och till detta rårörda lingon. Toppa med lite finhackad persilja och servera!