Wallenbergare med mandelpotatispuré

Wallenbergare med mandelpotatispuré

21 ingredienser

1 h

Wallenbergare är en riktig klassiker som går hem hos de flesta. Catarina König serverar sin smarriga variant med mandelpotatispuré, smöriga ärtor och lingon. En perfekt middag till både vardag och helg!

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

portioner

Wallenbergare

  • 500 g kalvfärs, finmalen
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, malen
  • 1 krm vitpeppar, malen
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ströbröd
  • 50 g smör, att steka i

Mandelpotatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 70 g smör
  • 0,5 citron, rivet skal
  • muskot, riven efter smak
  • 0,5 tsk salt

Gröna ärtor

  • 200 g frysta ärtor (gröna)
  • vatten
  • 1 msk smör
  • salt

Tillbehör

  • 100 g smör, brynt
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Börja med Wallenbergarna. Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla.
  2. Blanda färs, salt och peppar. Tillsätt sedan äggulor och grädde och blanda ihop, smeten ska vara ganska lös.
  3. Blöt händerna ordentligt och forma 8 st Wallenbergare så smeten inte fastnar på händerna. Vänd biffarna direkt i ströbröd och lägg på ett fat.
  4. Ställ in biffarna svalt under tiden du gör potatispurén.

Mandelpotatispuré

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten med skal på. Häll av och låt ånga av.
  2. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull. Skala och pressa potatisen och rör ihop med den varma gräddmjölken. Smaka av med vitpeppar riven muskot efter smak och salt.

Wallenbergarna

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  2. Stek biffarna i rikligt med smör ca 2 min per sida tills de får fin färg. Lägga över i en ugnsform och sätt in i ugnen tills innertemperaturen når 65-66 grader. (De skall vara rosa inuti).

Ärtor

  1. Koka upp vatten, Lägg ner ärtorna och sjud 2–3 minuter, häll av och tillsätt smör & salt.

Servering

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene nötigt.
  2. Servera wallenbergarna med den goda mandelpotatispurén, smörade ärtor, brynt smör och till detta rårörda lingon. Toppa med lite finhackad persilja och servera!
TIPS!
Tips!
fisktacos med romsås, fänkål och avokado

Tips!

Här hittar du fler smarriga recept att servera med Melleruds Alkoholfria Pilsner.

Läs mer