Vispad ricotta med nötter, grillad persika och brynt smörkolasås

Vispad ricotta med nötter, grillad persika och brynt smörkolasås
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Vispad ricotta med nötter, grillad persika och brynt smörkolasås

1

9 ingredienser

30 min

Den italienska färskosten vispas fluffig med lite honung och serveras med grillade söta persikor, nötter och en galet god kolasås med brynt smör. 

Ingredienser

portioner4
  • 300 g ricotta
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl hasselnötter, skalade
  • 0,5 dl pistagenötter, skalade
  • 2 persikor

Brynt smörkolasås

  • 200 g smör
  • 1 dl honung
  • 2 dl vispgrädde
  • ev flingsalt

Gör så här

  1. Börja med såsen. Bryn smöret i en kastrull. Häll i honungen och låt koka ihop.
  2. Tillsätt grädden och låt koka ihop till en tjockare konsistens, tänk på att den tjocknar mer när den svalnar. Smaksätt gärna såsen med lite flingsalt.
  3. Rosta nötterna på medelvärme i en torr panna
  4. Dela och kärna ur persikorna. Skär i så stora bitar som möjligt. Grilla på hög värme, alternativt stek jättesnabbt i en torr stekpanna på hög värme.
  5. Vispa ricottaosten med honungen till fluffig konsistens.
  6. Toppa ricottaosten med nötter, persikor och kolasås.