Vintrig polentatårta

Vintrig polentatårta
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Vintrig polentatårta

19 ingredienser

1 h

Den här vintriga polentatårtan med citrus, granatäpple och mascarpone är en riktigt god rätt att avnjuta i veckan. Om du inte har en mortelstöt kan du stoppa kardemummafrön i en stängd påse och slå med en kavel.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 7.

Ingredienser

portioner8 - 10

Apelsinskivor

  • 200 g strösocker
  • 150 ml vatten
  • 2 apelsiner, tunt skivade

Tårta

  • 225 g strösocker
  • 225 g smör, mjukat
  • 3 ägg (stora)
  • 8 kardemummakapslar (gröna)
  • 200 g sötmandel, mald
  • 100 g polenta
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 apelsiner, skalet
  • 2 tsk rosenvatten
  • 1 tsk vaniljextrakt

Servering

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml grädde
  • 1 msk honung
  • 1 msk rosenvatten
  • 50 g granatäpplekärnor
  • 25 g pistagenötter, grovt hackade

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader och smörj en springform med en diameter på 20 cm, klä sedan botten med bakplåtspapper.
  2. Apelsinskivor
    Mät upp 200 g socker och vatten i en stor kastrull och låt koka upp. Låt sjuda i 1–2 minuter tills sockret har löst sig. Tillsätt apelsinskivorna och låt sjuda i 15 minuter tills de mjuknat lite.
  3. Fördela apelsinskivorna i botten av formen, börja i mitten, överlappa skivorna något och arbeta dig ut till utsidan.
  4. Tårta
    Vispa 225 g socker och smör i en skål tills blandningen är ljus och blek.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa ordentligt efter varje.
  6. Slå kardemummakärnorna i en mortelstöt och ta vara på fröna. Mal fröna till ett fint pulver och tillsätt smöret och sockerblandningen tillsammans med den malda mandeln, skalet från apelsinerna och polentan. Rör om försiktigt så att allt kombineras.
  7. Häll blandningen i den förberedda formen.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills en provsticka kommer ut ren. Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler tills den nästan är helt sval.
  9. Förbered sirapen genom att ställa tillbaka kastrullen på medelhög värme. Rör ner 2 tsk rosenvatten och låt sjuda stadigt. Sjud i 5–6 minuter tills det är något reducerat.
  10. När kakan har svalnat så stjälp upp den och häll sirapen över. Låt sedan svalna helt.
  11. Servering
    När kakan har svalnat helt kan du vispa ihop mascarpone, grädde, honung och 1 msk rosenvatten tills det bildar mjuka toppar.
  12. Servera tårtan på tallrikar med en klick rosmarscarpone, strö över pistagenötter, granatäpplekärnor och ringla över resterande sirap.