Vinterchokladbollar

Vinterchokladbollar
Foto: TV4
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Vinterchokladbollar

22

4 steg att laga

13 ingredienser

30 min

Lyxiga chokladbollar - smält choklad i smeten gör att de blir lite som en blandning av chokladtryffel och klassisk chokladboll. 

Ingredienser

Karamelliserade nötter

  • 200 g blandade nötter, t ex hasselnötter, cashew och sötmandel (osaltade och skalade)
  • 1,5 msk flytande honung
  • 0,5 tsk flingsalt

Chokladbollar

  • 200 g mörk choklad
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl florsocker
  • 1,5 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 8 dl havregryn
  • 1 msk kryddblandning, kanel/kardemumma/ingefära/nejlika/svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 apelsin, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 dl kaffe, starkt

Gör så här

  1. Börja med att göra de kanderade nötterna. Blanda ihop alla ingredienser i en stekpanna. Rosta nötterna under konstant omrörning i stekpannan tills de får en fin, gyllenbrun färg. Låt svalna på ett bakplåtspapper innan du finhackar dem för hand eller i mixer.
  2. Grovhacka den mörka chokladen, lägg i en värmetålig bunke eller skål av glas eller metall. Smält över vattenbad.
  3. Lägg alla ingredienserna till chokladbollarna, inklusive smält choklad, i en matberedare. Mixa ihop till en krämig smet. Har du ingen matberedare kan du blanda ihop ingredienserna med händerna.
  4. Forma bollar av smeten. Rulla i de finhackade nötterna och låt dem sedan stå i kylskåpet för att sätta sig.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer