Vildand på krutong med kantarellsås

Vildand på krutong med kantarellsås
Foto: Tv4

Vildand på krutong med kantarellsås

Av: Maria Sällström

Från: Fiskedestination

30 ingredienser

1 h 30 m

Stek vildand med kantarellsås, rödlöksmarmelad och pressgurka är en rustik rätt fylld av smak. Riktigt festligt att servera till helgens bjudning.

Ingredienser

portioner

Vildand

  • 2 vildänder
  • salt
  • peppar
  • smör
  • krutonger

Kantarellsås och potatis

  • steksky
  • grädde
  • 200 g kantareller
  • 1 purjolök, finhackad
  • 0,5 gul lök
  • grönsaksbuljong
  • salt
  • vitpeppar
  • potatis
  • smör
  • ströbröd
  • strösocker

Rödlöksmarmelad

  • 4 rödlökar
  • olja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 4 dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • 1 dl honung

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk färsk persilja, hackad

Gör så här

Vildand

  1. Gnid i vildänderna salt och peppar. Bryn dem sedan i smör. De ska stekas ca 7-8 minuter på varje sida.
  2. Lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen på 150 grader i ca 12 minuter.
  3. När köttsaften är klar (inget rött i) är änderna klara. Dra därefter av skinnet och tranchera köttet.
  4. Stek krutongerna i smör. Lägg upp krutongerna på tallrikar och lägg köttet ovanpå.

Kantarellsås och potatis

  1. Gör såsen av fonden (stekskyn) från när du tillagade änderna. Låt fonden koka ihop med grädde.
  2. Stek färska kantareller tillsammans med finhackad purjolök och gul lök. Lägg sedan ner detta i såsen. Tillsätt grönsaksbuljong och glöm inte att smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Till detta kan man ha valfri potatis. Vi väljer gärna kulpotatis som vi först kokt och sedan låtit svalna. Stek därefter den kokta potatisen i smör med ströbröd och lite socker.

Rödlöksmarmelad

  1. Skala och skär rödlökarna i skivor.
  2. Fräs löken i olja på svag värme tills den mjuknar och får en fin färg.
  3. Slå på vinäger, rödvin och kryddor och koka in den så smaken blir bra. Tillsätt slutligen honung och låt puttra ytterligare ca 5 minuter. Glöm ej att smaka av under tiden. Kan vara så att man får tillsätta lite av varje.

Pressgurka

  1. Skär gurkan i tunna skivor. Lägg skivorna i en bunke tillsammans med salt och låt stå och dra i en timme.
  2. Blanda alla övriga ingredienser i en bunke.
  3. Låt gurkan rinna av och lägg i den i blandningen.
  4. Hacka och strö över persiljan. Låt detta stå minst en timme för att förhöja smaken innan servering.
  5. Servera gärna även med lite rårörda lingon.