Victoria och Daniels Bröllopsmiddag

Victoria och Daniels Bröllopsmiddag

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopstårta var fantastiskt kostverk. Här nedan kan du läsa om hur man gjorde tårtan samt vad som stod på bröllopsgästernas meny.

Bröllopsmeny

Havskräfta från västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalixlöjrom

Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris
och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås

Kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky

Jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad

Vin
Champagne Pommery 2000 Grand Cru
Sancerre Les Pierris 2008 Domaine Roger Champault
Pommard 1:er Cru Epenots 2002 Louis Jadot
Château Simon 2007 Sauternes

Bröllopstårta
Kronprinsessparets bröllopstårta var en gåva från branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Den vita, fyrklöverformade bröllopstårtan, var 330 cm hög, var 11 våningar hög och vägde 250 kg.

Så gjordes tårtan
På en 125 cm stor daquisebotten (mjuk mandelmarängbotten gjord på mandelmjöl) placerades chokladkrisp och därefter en fragilitebotten (mjuk mandelmarängbotten gjord på mandelmassa). Ovanpå detta champagnemousse med en interiör av smultroncurd. Detta följdes av ett lager smultronkompott. Därefter varvades champagnemoussen och daquisebotten med champagnemousse som avslutning.
Blomsterdekoration gjordes av draget socker (karamell).
Tårtan dekorerades sedan med 100 handgjorda rosor och 40 liljor i karamell.

Dekorens bas
Tårtans topp dekorerades med en vågig gelatinsockerplatta. På denna stod ätbara trekantiga spiraler i transparant guld och blått gjorda av isomaltsocker. Högst upp var tårtans diameter 25 cm. Där fanns kronprinsessparets monogram i ett stycke gjuten karamell.

Fyrklöver på tårtans sidor
Tårtans sidor var dekorerade med fyrklövern som är symbol för kronprinsessparet och bröllopet.

Ekologiska ingredienser
Mer än 95 procent av tårtan gjordes av ekologiska ingredienser. Undantaget var bland annat smultron.