Vegetarisk bolognese med röda linser och timjan

Foto: Kungsörnen
Vegetarisk bolognese med röda linser och timjan
19 ingredienser
1 h
En riktigt mustig och god linssås med mycket vitlök och örter. Gör gärna en större sats och frys in – en smart genväg för framtida middagar när såväl tid såväl som ork är knapp.
Ingredienser
- 400 g Kungsörnen Fiberpasta Spaghetti
- 2 gula lökar
- 4 klyftor vitlök
- 2 morötter
- 1 bit rotselleri [ca 150 g]
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl vitt matlagningsvin (rött eller vitt, kan uteslutas)
- 2 msk grönsaksfond (eller 2 tärningar grönsaksbuljong)
- 3 förp GoGreen Ekologiska Krossade Tomater
- 2 lagerblad
- 1 knippe färsk timjan (eller 0,5 msk torkad)
- 1 knippe färsk oregano (eller 0,5 msk torkad)
- 2 förp GoGreen Röda Linser
- 1 knippe persilja
- smör (eller olja till stekning)
- strösocker
- salt
- svartpeppar
Till servering
- ost, riven vällagrad
Gör så här
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och tärna morötter och rotselleri fint, alternativt riv dem grovt. Repa oregano- och timjanbladen från kvistarna.
- Hetta upp smör och/eller olja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, morot och rotselleri under omrörning tills allt mjuknat och fått lite färg. Tillsätt då tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter tills tomatpurén rostats.
- Slå på vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt sedan grönsaksfond/-buljong, krossade tomater, lagerblad, timjan och oregano (spara ev. lite till garnering).
- Koka upp och låt puttra i ca 30 minuter. Häll av spadet från linserna och låt bli varma. Smaka av med salt, peppar och socker.
- Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
- Finhacka persiljan och rör ned i såsen precis innan servering. Servera tillsammans med nykokt spaghetti och riven ost.
TIPS!