Vårig gallerpaj

Foto: TV4
Vårig gallerpaj
19 ingredienser
1 h 30 min
Paj extra allt fylld med rabarber, mandelkräm och en salt kolasås med ingefära.
Ingredienser
Pajskal
- 200 g strösocker
- 400 g smör, iskallt i kuber
- 600 g vetemjöl
- 2 msk vatten, iskallt
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 1 tsk flingsalt
Salt ingefärskolasås
- 1 burk dulce de leche
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 tsk malen ingefära
Mazarinfyllning
- 250 g mandelmassa
- 100 g smör, gärna brynt
- 50 g strösocker
- 20 g vetemjöl
- 2 ägg
Rabarber
- 750 g rabarber
- 100 g strösocker
- 100 g farinsocker
- 4 msk majsstärkelse, eller potatismjöl
- angostura bitter, några stänk
Gör så här
Pajdeg
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Kör allt utom vattnet och vinägern i matberedare i typ 10 sek. tillsätt vätskan. Kör typ 5 sek.
- Stjälp över degen på bord eller i bunke. Knåda snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i två delar.
- Kavla ut degarna mellan två bakplåtspapper. Den ena ska vara avlång!
- Klä formen med den avlånga.
- Skär remsor av den andra degen.
- Lägg in allt i kylen. Låt degarna vila ca 30 minuter.
- Under tiden degen vilar gör du i ordning fyllningarna.
Salt ingefärskolasås
- Blanda allt. Häll över i spritspåse
Mazarinfyllning
- Bryn smöret. Riv mandelmassan på rivjärn.
- Kör mandelmassan och smöret i matberedare tills de går ihop. Häll över i en bunke.
- Blanda i mjöl och socker. Tillsätt ett ägg och blanda i. därefter blandar du i nästa ägg. Häll över i spritspåse
Rabarber
- Skär rabarbern i ganska tunna bitar, ca 1-2 cm.
- Blanda allt i en bunke.
Montering
- Ta fram pajskalet och remsorna ur kylen.
- Spritsa ett lager kolasås i botten på pajen.
- Spritsa ett lager mazarin på kolasåsen.
- Lägg ett lager rabarber ovanpå mazarinen.
- Gör ett rutnät av remsorna. Gör en kant runt pajens kant.
- Vispa upp ett ägg med en nypa salt. Pensla pajen
- Grädda i nedre delen av ugnen .
- Sänk värmen efter 20 min till 190 och höj upp pajen till mitten av ugnen. Baka 20 min till. Låt svalna!