Vårig gallerpaj

Vårig gallerpaj
Foto: TV4

Vårig gallerpaj

19 ingredienser

1 h 30 min

Paj extra allt fylld med rabarber, mandelkräm och en salt kolasås med ingefära.

Ingredienser

Pajskal

  • 200 g strösocker
  • 400 g smör, iskallt i kuber
  • 600 g vetemjöl
  • 2 msk vatten, iskallt
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk flingsalt

Salt ingefärskolasås

  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 tsk malen ingefära

Mazarinfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör, gärna brynt
  • 50 g strösocker
  • 20 g vetemjöl
  • 2 ägg

Rabarber

  • 750 g rabarber
  • 100 g strösocker
  • 100 g farinsocker
  • 4 msk majsstärkelse, eller potatismjöl
  • angostura bitter, några stänk

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Kör allt utom vattnet och vinägern i matberedare i typ 10 sek. tillsätt vätskan. Kör typ 5 sek.
  3. Stjälp över degen på bord eller i bunke. Knåda snabbt ihop till en deg.
  4. Dela degen i två delar.
  5. Kavla ut degarna mellan två bakplåtspapper. Den ena ska vara avlång!
  6. Klä formen med den avlånga.
  7. Skär remsor av den andra degen.
  8. Lägg in allt i kylen. Låt degarna vila ca 30 minuter.
  9. Under tiden degen vilar gör du i ordning fyllningarna.
  10. Salt ingefärskolasås
    Blanda allt. Häll över i spritspåse
  11. Mazarinfyllning
    Bryn smöret. Riv mandelmassan på rivjärn.
  12. Kör mandelmassan och smöret i matberedare tills de går ihop. Häll över i en bunke.
  13. Blanda i mjöl och socker. Tillsätt ett ägg och blanda i. därefter blandar du i nästa ägg. Häll över i spritspåse
  14. Rabarber
    Skär rabarbern i ganska tunna bitar, ca 1-2 cm.
  15. Blanda allt i en bunke.
  16. Montering
    Ta fram pajskalet och remsorna ur kylen.
  17. Spritsa ett lager kolasås i botten på pajen.
  18. Spritsa ett lager mazarin på kolasåsen.
  19. Lägg ett lager rabarber ovanpå mazarinen.
  20. Gör ett rutnät av remsorna. Gör en kant runt pajens kant.
  21. Vispa upp ett ägg med en nypa salt. Pensla pajen
  22. Grädda i nedre delen av ugnen .
  23. Sänk värmen efter 20 min till 190 och höj upp pajen till mitten av ugnen. Baka 20 min till. Låt svalna!