Vanilj- och daimdrömmar

Vanilj- och daimdrömmar
Foto: Ulrika Pousette
Sophie Dahlbäck
Sophie Dahlbäck

Vanilj- och daimdrömmar

7 ingredienser

40 min

När mormor kom på besök från Småland hade hon alltid med sig en stor burk med drömmar. Här har jag twistat till hennes klassiska kakor med hackad daim.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 daimchoklad (dubbeldaim)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör smör, strösocker och vaniljsocker smidigt. Vispa inte.
  3. Tillsätt oljan lite i taget.
  4. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Häll i resten av mjölet och rör ihop till en smidig deg. Dela degen i två delar.
  5. Hacka daimen i mindre bitar och häll hacket över den ena av degarna. Blanda så att daimen går in i degen.
  6. Rulla ut varje deg till en rulle och skär i 20 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Förvara kakorna i en lufttät burk i kylen eller frys in dem.

Tips! I detta recept har jag delat degen i två delar och smaksatt den ena med daim. Vill du ha daim i alla drömmar så tillsätt istället två dubbeldaim. Eller testa något annat favoritgodis i degen!