Kung Markatta plommon

Vad är rawfood, paleo, superfood & juicing?

Visst känner du igen begreppen rawfood, paleo, superfood & juicing? Men vad är det egentligen? Här reder vi ut begreppen.

Rawfood

Redan 1897 började doktor Max Burcher-Benner forska på fördelarna kring rawfood. Men det var först Ann Wigmore, skaparen av rawfood-kulturen, som gjorde dieten populär på 60-talet.

Rawfood är råkost som inte är processad och inte upphettad till mer än 47 grader. Den baseras på örter, frukter, grönsaker, groddar, bär, frön, nötter, svampar, alger och oljor. En del äter även råa animaliska produkter, men den generella uppfattningen kring rawfood är vegetarisk.

Paleo

"Paleo" är förkortning av ordet paloetiska eran - den äldre stenåldern. Paleokost är anpassad till våra arvsanlag - den mat människan ätit under miljontals av år, tills vi var fullständigt utvecklade.

Paleodieten baseras på den mat som naturen skapat, som rotfrukter, fisk, kött, skaldjur, frukt nötter, grönsaker, frön och animaliska fetter. Dieten är fri från raffinerat socker, spannmål och mjölkprodukter. Paleomat ska i största möjliga mån vara oprocessad och självklart ekologisk.

Olika kliniska studier utförs kring paleokostcirkeln då man upptäckt att bland annat magproblem, hudproblem och autoimmuna sjukdomar i allmänhet blir mycket bättre av denna diet.

Superfoods

Superfoods är ett trendigt uttryck där inte alla är eniga vad exakt det innebär. Men trenden förknippas ofta med bär, frukt, grönsaker, frön, nötter, rötter, teer och alger. Alltså rätt lik rawfood-dieten. Superfoods karaktäriseras av råvaror med högt näringsinnehåll och högt innehåll av antioxidanter.

Superfoods ersätter inte vanlig kost, utan är ett komplement och en riktig energi-boost till vardagsmaten.

Juicing

Juicing blev populärt för några år sedan när man i princip skulle 'dricka sin sallad'. Det har varit en del diskussioner kring hur bra juicing egentligen är. När man pressar sina frukter och grönsaker får man i sig stora mängder fruktsocker på kort tid. När man pressar försvinner även fibrerna som innehåller vitaminer och viktiga antioxidanter.