Ulrika Davidssons sötningsskola
Jag bakar sällan med vete, som är vårt vanligaste sädeslag när vi bakar. Tyvärr är dagens vete så förädlat och innehåller mindre näring än andra sädeslag. Vete har också ett högt GI vilket medför att det påverkar blodsockret negativt. Många människor är i dag känsliga för vete och får problem med magen och då finns det andra alternativ. Som ersättning köper jag kokosmjöl, mandelmjöl, hasselnötsmjöl och bakar med samma resultat. Dessa produkter finns i vanliga butiker och står i hälsohyllan under varumärken som till exempel Risenta.
Det finns flera alternativ till socker att använda när du lever GI-smart. Jag använder följande sorter i mina recept och dessa finns i välsorterade butiker eller går att beställa på nätet.
Stevia är ett naturligt sötningsmedel som ger
en minimal höjning av blodsockret. Stevia utvinns från en planta
som växer i Syd- och Centralamerika, USA, Israel, Thailand och
Kina. Den innehåller inga kolhydrater och och är 10-30 gånger
sötare än socker, men är nästan helt utan kalorier Dessutom
påverkar stevia inte blodsockret. Stevia tål höga temperaturer och
kan användas i maträtter, bakning och desserter.
Sukrin/Sötin är en 100 procent naturlig och många
gånger ekologisk produkt, baserad på sockeralkoholet Erythritol som
finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp. Sukrin går
att använda i bakning och ser ut som vanligt socker, liten bismak
dock. Påverkar inte blodsockret och har GI 0
Kokossocker kommer från kokosblomman och odlas på
Java i Indonesien. Smakar kola och är ett hälsosamt alternativ till
socker. Går att använda i all slags bakning och i maträtter.
GI-värdet ligger på låga 35 och det innehåller höga mängder
antioxidanter.
Honung ett av våra äldsta sötningsmedel och är
helt naturligt. Energiinnehållet är detsamma som hos vanligt socker
men är mer naturligt och innehåller mycket vitaminer och mineraler.
Gott att använda i bakning, på yoghurt, i matlagning eller i te.
Har ett GI-värde på cirka 55.
Agavesirap kommer från en kaktus och ger en minimal höjning av blodsockret. Smakar utmärkt som smakbärare i desserter, bakverk och matlagning.
/Ulrika Davidsson