Ugnsstekt laxsida med selleripuré och sparrisbroccoli
Ugnsstekt laxsida med selleripuré och sparrisbroccoli
18 ingredienser
Lax med ett krispigt smul av cornflakes och sesam med limesmör, puré på selleri och potatis samt späd broccoli står på menyn när Gudryn Schyman lagar sin paradrätt.
Ingredienser
- 600 g laxfilé med skinn, i bit
- 2 dl cornflakes, krossade
- 2 dl svarta sesamfrön
- 1,5 dl rapsolja
- 1 msk chiliflakes
- flingsalt
- salt
- peppar
Rostade grönsaker
- 200 g sparrisbroccoli
- 4 knipplökar, röd (eller skalade små rödlökar)
- 1 limefrukt
- 3 cm färsk ingefära
- 1 klyfta vitlök
- smör
Potatis- och rotselleripuré
- 0,5 rotselleri
- 3 potatisar (till puré)
- vispgrädde
- äppelcidervinäger
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skär potatis och rotselleri i mindre bitar. Koka i saltat vatten.
- Klappa in salt och chiliflakes på laxens köttsida.
- Rör ihop krossade cornflakes och svarta sesamfrön med oljan. Bred ut blandningen som ett täcke på laxens köttsida.
- Lägg på en bakplåt och lägg sparrisbroccoli och lök längs med kanterna.
- Sätt in i ugnen. Ta ut när fisken har 48 grader.
- Häll av vattnet från den färdigkokta sellerin/potatisen. Mixa med smör och grädde, salta och peppra.
- Rör ihop smör med finriven vitlök, rivet skal från limefrukten och saft från samma frukt, plus lite riven färsk ingefära.
- Servera fisken med purén och de ugnsbakade grönsakerna. Klicka smöret över broccoli och lök.