Ugnsbakad lax med buljongkokta linser

36 röster
40 m
4
Ugnsbakad lax med buljongkokta linser
Foto: TV4

Enkel helgmiddag där Italien och Sverige möts på samma tallrik



Visa mer
40 m
4
4 portioner

Du behöver

lax

  • 800 g färsk lax med skinn, benfria och fjällade skivor
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • salt
  • svartpeppar

Linser

  • 2 dl belugalinser, sköljda under kallt rinnande vatten
  • 5 dl hönsbuljong (gjord på tärning eller fond)
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 gul lök, skalad och bibehållen hel
  • 1 tsk färsk timjan
  • olivolja (av god kvalitet)
  • 1 dl parmesan, flagor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Fördela smöret i en ugnsform och häll i olivoljan. Låt formen stå i ugnen tills smöret har smält. Ta sedan ut formen och lägg i laxskivorna med skinnsidan nedåt.
  3. Krydda laxen med salt och peppar. Fördela sedan citronskal och saft på skivorna. Strö över körvel, persilja och gräslök, pressa lite lätt med handflatan så att kryddorna fäster. Sätt in formen i ugnen och stek fisken i ca 20 minuter. Ös då och då med smör-, olje-, och krydd-blandningen från formen.
  4. Skölj linserna i kallt vatten. Koka upp buljongen med vitlöksklyftan, löken och timjan. Lägg i linserna och koka dem under lock på låg värme tills de är riktigt mjuka (utan att bli sönderkokta) i ca 15-20 minuter. Ta upp löken och vitlöken.
  5. Lägg upp laxen på en tallrik och skeda över lite sky från formen. Droppa lite olivolja över linserna och servera dem överströdda med parmesanflagor .
29 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...