Ugnsbakad iberico med äppelsås och murken torpargrund

Ugnsbakad iberico med äppelsås
Foto: TV4
Mons Kallentoft
Mons Kallentoft

Ugnsbakad iberico med äppelsås och murken torpargrund

Av: Mons Kallentoft

Från: Sveriges mästerkock VIP

20 ingredienser

Mons tolkning av barndomsfavoriten.

Ingredienser

  • 900 secreto iberico

Glaze

  • 5 msk kinesisk soja
  • 1 dl honung
  • 2 msk färsk ingefära, finriven
  • smör
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 2 gröna äpplen
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 0,5 kruka färsk gräslök
  • 7,5 dl cider (fransk cider)
  • salt
  • vitpeppar

Dippsås

  • 100 g grönmögelost (mild)
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 0,5 citron
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 0,5 kruka färsk gräslök

Gör så här

Kött

  1. Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Rör ihop en glaze av soja, honung och ingefära. Salta och peppra.
  3. Smörj in fläsket med glazen. Lägg i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen 45-50 minuter under ösning med smör som klickas på efter ca 15-20 minuter.
  4. Kör på grill på hög värme sista fem minuterna. Låt vila ca 10-15 minuter. Skyn som bildats i pannan has ned i såsen. Smaka först så det inte är för salt.

Sås

  1. Dela, kärna ur och finhacka äpple. Skala och finhacka schalottenlöken. Hacka persiljan fint och skär gräslöken fint.
  2. Fräs löken och hälften av de finhackade äpplena i smör. Slå på cider och låt koka ca 20 minuter. Sila av såsen och häll ner i en ny ren kastrull.
  3. Montera ner smör i stora klickar. Häll i resten av det finhackade äpplet, gräslök och persilja. Låt äpplet bli varmt i såsen men inte mjukt. Smaka av.

Dip

  1. Hacka persiljan fint och skär gräslöken fint.
  2. Rör ihop grönmögelost med majonnäs och yoghurt. Salta, peppra och ha i persilja och gräslök samt lite finrivet citronskal.

Servering

  1. Skiva köttet tunt, slå på lite sås, och ha resten bredvid. Servera med grönmögeldipen bredvid.