Tryffeltiramisu med chili
Tryffeltiramisu med chili
17 ingredienser
Eriks bakelser med chilitryffel och mascarponekräm - försvinnande goda!
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar
Ingredienser
Botten
- 50 g smör
- 40 g strösocker
- 50 g vit bakchoklad
- 40 g ägg
- 15 g vetemjöl
tryffel
- 20 g smör
- 30 g strösocker
- 15 g grädde
- 50 g mjölkchoklad
- 50 g mörk choklad
- 2 g chili explosion, krydda [1 tsk]
Mascarponekräm
- 2 ägg (2 vitor, 1 gula)
- 90 g strösocker [1 dl]
- 25 g vatten [0,25 dl]
- 100 g mascarpone
Till dekoration
- kakao
- färsk mynta
Gör så här
Botten
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en djup brödform med bakplåtspapper.
- Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt smälta ihop på låg värme, se till att röra så att det inte bränner fast.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 10-12 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Tryffel
- Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt smälta ihop på låg värme, se till att röra så att det inte bränner fast. Låt svalna något.
Mascarponekräm
- Separera äggen.
- Låt socker och vatten koka upp till en sockerlag. När sockerlagen når 117 grader , börja vispa äggvitan till vitt skum. Häll sedan i sockerlagen i äggviteskummet under vispning efter att lagen nått 124 grader. Vispa tills att marängen når rumstemperatur.
- Blanda mascarpone och äggula slätt. Vispa ner mascarponekrämen i marängen. Kyl smeten.
Montering
- Dela botten på mitten. Klä in brödformen med plastfolie, skapa en vägg av folie på mitten av brödformen (så att den blir hälften så stor). Lägg en del av botten i brödformen. Häll över tryffelmassan och låt stelna något i frysen.
- Lägg därefter på den andra delen av botten på tryffelmassan.Häll på mascarponekrämen och släta till ytan med en slickepott. Kyl i frys eller kylskåp, minst 45 min.
- Ta ut bakelsen ur formen och frisera till kanterna med en kniv och skär lämpligt stora bitar. Pudra på kakao och dekorera på valfritt sätt.