Tryffelsmörad fläskrillette

Tryffelsmörad fläskrillette

Av: Peter Eriksson

Från: Nyhetsmorgon

24 ingredienser

1 h

Tryffelsmörad fläskrillette, sauterad kål, syrad grädde och vattlingon är en festlig rätt fylld av smak och textur.

Ingredienser

portioner

Lingon

  • lingon, färska (rena)
  • vatten, ljummet och uppkokt

Syrad grädde

  • grädde
  • ättiksprit 12 %

Tryffelsmörad fläskrillette

  • 100 g smör
  • 1 msk tryffelbressyr (riven eller hackad tryffel i olja)
  • 15-20 g tryffel
  • salt
  • peppar
  • vitlöksolja
  • cognac (några droppa)
  • 400 g rimmad fläsklägg
  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 2 lagerblad
  • 4 bananschalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad (liten)
  • sherryvinäger
  • salt
  • vitpeppar

Sauterad kål

  • 1 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 200 g svartkål (eller purpurkål)
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Lingon

  1. Häll upp lingonen i en burk och täck med vattnet. Sätt på locket och ställ på en mörk och sval plats i minst en månad.

Syrad grädde

  1. Blanda grädde med några droppa ättika.

Tryffelsmörad fläskrillette

  1. Vispa ihop smöret med tryffelbressyr och färskriven tryffel. Smaka av med salt, peppar, vitlöksolja och cognac.
  2. Koka fläsklägget i vatten tillsamman med gul lök och lagerbladen tills köttet lossnar lätt från benen. Ta sen upp lägget och låt buljongen reducera till hälften.
  3. Plocka köttet från benen och ”dra” det finfördelat.
  4. Koka bananschalottenlöken och vitlöken mjuka i lite av fettet från buljongen. Lägg i köttet och häll på buljong tills det blir en grötig konsistens. Dra åt sidan och låt stå en stund.
  5. Avsluta med att röra i en redig klick tryffelsmör och smaka av med vinäger, salt och vitpeppar.

Sauterad kål

  1. Mixa olja och vitlök.
  2. Skölj och rispa av den grova stammen från kålbladen. Stek kålen med vitlöksoljan och smaka av med salt och vitpeppar.

Servering

  1. Lägg först rillette, toppa med kål, vattlingon, syrad grädde och avsluta med riven tryffel.