Tropical breeze

NYHET
Tropical breeze
Foto: TV4
Frida Johansson
Frida Johansson

Tropical breeze

Av: Frida Johansson

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

Denna bakelse med smak av tropikerna består av lätta och luftiga éclairs fyllda med en syrlig nektarinkompott toppade med en len passionsfruktspannacotta smaksatt med thaibasilika.

Ingredienser

Pâte à choux / Éclairdeg

  • 0,6 dl vatten [60 g]
  • 0,6 dl mjölk [60 g]
  • 63 g smör, rumstempererat [ca 4 msk]
  • 4 g strösocker [0,25 msk]
  • 1 g salt [1 krm]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 100 g ägg [ca 2 st]

Tempererad vit choklad

  • 100 g vit choklad

Passionsfruktspannacotta med thaibasilika

  • 2 dl vispgrädde
  • 40 g strösocker [ca 4 msk]
  • 2 gelatinblad
  • 225 g fryst passionsfrukt, tinad [ger ca 50 g juice]
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1-2 kvistar thaibasilika

Nektarinkompott

  • ca 4 nektariner
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Pâte à choux

  1. Sätt ugnen på 200°C varmluft.
  2. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull.
  3. Sänk värmen. Sikta i mjölet under kraftig omrörning. Rör några minuter tills degen släpper från kanterna.
  4. Ta av värmen och låt svalna 1–2 min.
  5. Vispa i ett ägg i taget tills degen är len och glansig.
  6. Fyll en spritspåse med stjärntyll.
  7. Spritsa ut 10 × 2 cm stora éclairs på plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda 20–25 min. Öppna inte ugnsluckan.

Tempererad vit choklad

  1. Klipp bakplåtspapper i remsor lika långa som éclairsen.
  2. Temperera chokladen.
  3. Bred ett tunt lager på pappersremsorna.
  4. Dra med skrapa med smala spår för mönster.
  5. Låt stelna och kyl.

Passionsfruktspannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
  2. Koka upp passionsfrukten.
  3. Sila och häll tillbaka juicen i kastrullen.
  4. Tillsätt grädde, socker och thaibasilika. Sjud på låg värme.
  5. Ta upp basilikan eller sila.
  6. Krama ur gelatinbladen och rör ner.
  7. Kyl tills pannacottan stelnar.

Nektarinkompott

  1. Koka upp socker och vatten till sockerlag.
  2. Tillsätt hackade nektariner. Sjud ca 10 min.
  3. Låt svalna.
  4. Häll ev. av lite vätska och mixa till kompott.

Montering

  1. Vispa pannacottan fluffig.
  2. Fyll en spritspåse med rund tyll.
  3. Fyll en annan spritspåse med nektarinkompott och fyllningstyll.
  4. Gör tre hål under varje éclair och fyll med kompott.
  5. Spritsa pannacotta ovanpå.
  6. Lägg på chokladremsorna.
  7. Dekorera med thaibasilika och choklad.