Tove Nilssons munkar
Tove Nilssons munkar
9 ingredienser
Klassiska fluffiga munkar rullade i socker.
Ingredienser
- 1,5 dl mjölk, ljummen
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 förp jäst (à 50 g)
- 2 ägg
- 9 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 l neutral rapsolja
- 2 dl strösocker
Gör så här
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
- Blanda mjölk, 1 msk socker och jäst i en bunke.
- Låt stå 15 minuter tills små bubblor syns.
- Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, salt, ägg och smör i en hushållsassistent.
- Arbeta degen ca 10 minuter i en hushållsassistent eller 15 minuter för hand.
- Täck med bakduk och jäs ca 1 timme till dubbel storlek.
- Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock.
- Ta ut runda ringar med en utstickare.
- Jäs ytterligare 30 minuter.
- Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 minut på varje sida.
- Tag upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Rulla i strösocker och servera.