Toscamazariner

Toscamazariner
Foto: Ulrika Pousette
Sophie Dahlbäck
Sophie Dahlbäck

Toscamazariner

13 ingredienser

1 h 30 min

Mandelmassan blir härligt saftig i den spröda mördegsbotten, så där som aldrig går att få i en köpemazarin. Första gången jag åt en mazarin var på ett kafé i Lund. Den hade ett tunt lager med socker uppe på och den bara smälte i munnen. I detta recept har jag istället valt att toppa mazarinerna med en karamellig tosca.

Ingredienser

portioner stycken

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl florsocker
  • 175 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Tosca

  • 0,75 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 100 g mandelspån

Gör så här

Mördeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, florsocker och smör. Jag använder händerna, men det går lika bra att mixa ihop allt snabbt i en matberedare.
  2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i formar. Jag brukar göra mina i aluminiumformar, men det går lika bra att använda pappersformar eller mandelmusselformar.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt ett ägg i taget och sedan äggulorna.
  2. Fyll formarna med smeten (jag brukar använda en spritspåse).
  3. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut mazarinerna och höj ugnsvärmen till 200 grader.

Tosca

  1. Koka vispgrädde, smör, strösocker och sirap i en kastrull under konstant omrörning. Ta bort från värmen efter 7-8 minuter eller när smeten börjar få en fin ljusbrun färg. Tillsätt mandeln.
  2. Fördela toscasmeten över mazarinerna och grädda dem i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna innan du lossar dem från formarna.