Toscamazariner
Toscamazariner
13 ingredienser
1 h 30 min
Mandelmassan blir härligt saftig i den spröda mördegsbotten, så där som aldrig går att få i en köpemazarin. Första gången jag åt en mazarin var på ett kafé i Lund. Den hade ett tunt lager med socker uppe på och den bara smälte i munnen. I detta recept har jag istället valt att toppa mazarinerna med en karamellig tosca.
Ingredienser
Mördeg
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl florsocker
- 175 g smör
- 1 ägg
Fyllning
- 250 g mandelmassa
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 ägg
- 2 äggulor
Tosca
- 0,75 dl vispgrädde
- 75 g smör
- 1 dl strösocker
- 3 msk ljus sirap
- 100 g mandelspån
Gör så här
Mördeg
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, florsocker och smör. Jag använder händerna, men det går lika bra att mixa ihop allt snabbt i en matberedare.
- Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut degen i formar. Jag brukar göra mina i aluminiumformar, men det går lika bra att använda pappersformar eller mandelmusselformar.
Fyllning
- Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt ett ägg i taget och sedan äggulorna.
- Fyll formarna med smeten (jag brukar använda en spritspåse).
- Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut mazarinerna och höj ugnsvärmen till 200 grader.
Tosca
- Koka vispgrädde, smör, strösocker och sirap i en kastrull under konstant omrörning. Ta bort från värmen efter 7-8 minuter eller när smeten börjar få en fin ljusbrun färg. Tillsätt mandeln.
- Fördela toscasmeten över mazarinerna och grädda dem i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna innan du lossar dem från formarna.