• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Tomteglass

Tomteglass
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Tomteglass

5 steg att laga

8 ingredienser

15 m + tid i frysen

Riktigt enkel glass som du gör utan glassmaskin! Med saffran får den en underbar gul färg och smak som passar prefekt till jul. Servera med lingon och julens efterrätt är komplett.

Ingredienser

8 portioner
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk alkoholhaltig dryck (vodka eller citronsaft)
  • 5 dl grädde, vispad
  • 1 burk kondenserad mjölk (à ca 390 g)
  • 2-3 saffranskakor, krossade eller delade i bitar

Servering

  • lingon
  • maräng, krossade

Gör så här

  1. Blanda saffran med strösocker och alkohol eller citronsaft. Låt stå 5–10 minuter.
  2. Vispa grädden. Vänd sedan i saffran, kondenserad mjölk och nästan alla kakbitar. Spara ca 2 msk kakbitar att strö över.
  3. Häll glassen i en avlång brödform. Strö över resterande kakbitar.
  4. Ställ kallt i 2–3 timmar.
  5. Servering
    Ta fram glassen ca 30 minuter innan servering. Servera glassen med lingon och ev. krossade maränger.