Servera pajen till brunch, på en buffé eller ta med sig på utflykten. Färdigskållade tomater finns även som konserv som man kan använda när man behöver vinna tid.
Ingredienser
Pajdeg:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
2-3 msk vatten, kallt
Fyllning:
6-8 tomater, skållade och skalade
2 gula lökar, hackade
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 tsk rosmarin, smulad
0,5 tsk timjan
1 krm cayennepeppar
3 dl ost, riven
150 g kassler, fintärnad
1 ägg, till pensling
salt
peppar
Gör så här
Pajdeg: Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastfilm i kylen 1 timme.
Sätt ugnen på 225°.
Hacka tomaterna grovt. Fräs löken med olja, lägg sedan i tomater, tomatpuré och kryddor. Koka sakta utan lock tills röran tjocknar.
Ta fram pajdegen ur kylskåpet. Kavla ut degen och klä en pajform, tryck till runt kanterna och nagga botten. Förgrädda 10 min.
Strö hälften av osten över pajskalet, slå i fyllningen, strö på kassler och sist resten av osten.
Garnera ev. med blad av restdegen. Pensla med ägg och grädda klart ca 20 min.