Tomas Diedrichsen är finalist i Årets kock

Tomas Diedrichsen är finalist i Årets kock

Råvarorna är viktiga för Tomas Diedrichsen. De ska vara väl omhändertagna och ska lagas med omsorg. Dessutom älskar han doften av nybakat bröd och går gärna i bagerier. På torsdag avgörs Årets kock. Du kan följa kockarna från klockan 21.00 i TV4.

Vad karaktäriserar din matlagning?
– Svenska smaker i grunden och det är vällagat. Jag tycker jättemycket om det svenska och nordiska köket och gör gärna klassiker, men med en twist.

Vad inspirerar dig?
– En av mina förebilder är René Redzepi på Noma i Köpenhamn. Dessutom får jag många idéer när jag går ut och äter. Jag tänker överhuvudtaget mycket på mat. Det kan vara när jag har svårt att somna eller när jag sitter i en bilkö. Hela tiden snurrar det mat i huvudet.

Vad tycker du om teknisk matlagning?

– Teknisk matlagning är en intressant trend men inget som jag utforskar närmare.

Hur förbereder du dig inför finalen i Årets kock?
– Det är viktigt att känna sig trygg med rätten eftersom jag kommer att vara i ett annat kök. Jag måste göra mitt bästa för att ta bort onödiga risker så att det inte blir fel. Men jag tror jag kommer att vara ganska lugn. Det ska bli kul att träffa andra som jag inte träffar annars.

Vilket är ditt finaste matminne?
– Jag har alltid tyckt om att gå in i bagerier, dofterna där av nybakt bröd och bullar. Det påminner om Skansenbageriet som jag klev in i som liten. Det är en sådan där upplevelse som kommer tillbaka med dofterna.

Vad vill du med din matlagning?
– Jag vill ge dem en wow-upplevelse. Det ska kännas roligt och intressant att äta min mat och jag vill servera något som de inte äter hemma. Bra mat är mat är vällagad mat. Den är gjord från grunden med råvaror som man har tagit hand om med omsorg.

Vad är bra mat för dig?
– Råvarorna är viktiga, att de ser bra ut, har rätt storlek och har behandlats försiktigt. Bra mat är mat är vällagad mat. Den är gjord från grunden med råvaror som man har tagit hand om med omsorg.

Tomas Diedrichsen

Ålder: 29 år, född 790516
Uppvuxen och bosatt: Lidingö
Familj: Flickvän. Två barn från tidigare förhållande
Nuvarande arbetsplats: Ulfsunda slott
Tidigare arbetsplatser: Villa Söderås, Elfvik, Lidingö, Dramatens Bakficka, Stockholm, Skogshem & Wijk
Tidigare tävlingsmeriter: Vann Sveriges Köttkock 2007

Webb-tv: Tomas Diedrichsens tips för att få dina grönsaker att hålla färgen - mineralvatten


Läs mer om deltagarna i Årets kock här:
Anna Johansson
Bertil Hammar
Christofer Ekman
Alexander Sjögren
Viktor Westerlind